Deze week werden de 70 foto's opgehangen in het Venrays Museum.
Deze week werden de 70 foto's opgehangen in het Venrays Museum. Foto: Henk Lammen

Jouw geluk in Venray

Venray | Op zondag 15 oktober wordt in het Venrays Museum de nieuwe tentoonstelling Jouw geluk in Venray geopend. Venraynaren brachten hun moment van geluk in beeld en het resultaat is te zien in een collage van 70 foto's.

Door Henk Lammen

In oktober spoelt de Maand van de Geschiedenis terug rond het thema geluk. Het Cultuur-lab, de educatie werkgroep van het Venrays Museum, daagde alle inwoners van de gemeente Venray uit met de vraag: wat maakt(e) jou gelukkig in Venray? Tot 1 oktober konden zij dit in beeld brengen door mee te doen aan de fotowedstrijd Jouw geluk in
Venray.

Hans Spee, voorzitter van de werkgroep Cultuur-lab, is tevreden over het aantal inzendingen. "Stiekem hoop je toch altijd op nog meer inzendingen, maar voor de eerste keer zijn we heel tevreden. Zeker als je kijkt naar de kwaliteit van de foto's. Er zitten echt pareltjes bij. De onderwerpen zijn heel divers en bijzonder. Van de Syrische kapper op het Henseniusplein tot een moeder met een kind en
landschappen."

Medewerkers van de werkgroep zijn aan het begin van de week druk bezig om de foto's een plekje te geven in het Venrays Museum. Een rondgang langs de 70 foto's bevestigt de woorden van Spee. Kermis in Venray, een gelukkig gezinnetje, moedergeluk, maar ook het bezoek van koningin Juliana aan Venray.

"Cultuur in de klas,
daar draait het om"

"Iedereen heeft op zijn of haar manier het thema geluk laten zien. Dat was ook nadrukkelijk de uitdaging. Waar iemand gelukkig van wordt in Venray. Dat kan een herinnering zijn, een moment, een gebeurtenis of plekje. Een mooie ervaring. Dat is door de meeste inzenders heel persoonlijk in beeld gebracht. Vandaar is het ook meer dan de moeite waard om de expositie te bezoeken. Je ziet foto's die door amateurs zijn gemaakt, maar ook prachtige beelden van professionals. Dat maakt het tot een bonte verzameling van foto's met als thema geluk."

Hans Spee had vooral gehoopt dat meer jongeren van de basisscholen hun moment van geluk op de gevoelige plaat hadden vastgelegd. Het Cultuur-lab wil namelijk inhoudelijk een bijdrage leveren aan educatie op de basisscholen. Dat kan op twee manieren. "We zijn vraaggericht bezig en ontvangen als werkgroep cultuurhistorische vragen van basisscholen die binnenkomen via het raamwerk Cultuur in de Klas. Als werkgroep bekijken wij wat we kunnen betekenen voor die scholen. In overleg met een school kijken we hoe we vorm en inhoud aan de vraag kunnen geven en hoe het concreet kan worden gebruikt in de lessen. Daarnaast zijn we aanbodgericht. Rond exposities in het Venrays Museum zorgen we als werkgroep voor een educatief aanbod voor basisscholen."

Het Cultuur-lab oriënteert zich breed om een bijdrage te leveren aan educatie op basisscholen. "We hebben vijf poten van educatie. Ons erfgoed, maar daarnaast ook dans, muziek, drama en kunst. Op alle gebieden willen we met de basisscholen meedenken om lessen inhoud te geven. Cultuur in de klas, daar draait het uiteindelijk om."

Wethouder Jan Loonen
reikt de prijzen uit

Van 15 tot en met 29 oktober zijn alle inzendingen te bezichtigen in het Venrays museum. Op zondag 29 oktober om 16.00 uur worden vier prijzen uitgereikt door wethouder Jan Loonen van Venray. Een jury- en publieksprijs voor volwassenen én een jury- en publieksprijs voor leerlingen van het basisonderwijs. De winnaar bij de volwassenen gaat naar huis met een gloednieuwe camera, de winnaar bij de leerlingen van de basisscholen wint een camera voor de school. De winnaar van de tweede prijs bij de volwassenen ontvangt een gratis workshop digitale fotografie. De winnaar van de tweede prijs voor de basisschoolleerlingen verdient een gratis workshop voor zijn/haar groep.