Afbeelding
Foto:

Nationale archeologiedagen

Wanssum | Projectbureau Ooijen-Wanssum en Mooder Maas houden van donderdag 13 tot en met zondag 15 oktober de nationale archeologiedagen. De bezoekers kunnen deelnemen aan een lezing en een fietstocht.

Vrijdag 13 oktober: negenduizend jaar bewoning in Ooijen-Wanssum. In voorbereiding op de uitvoering van Gebiedsontwikkeling Ooijen-Wanssum heeft aannemerscombinatie Mooder Maas waarderend archeologisch onderzoek uitgevoerd. Inmiddels is er bijna negen hectare opgegraven en zijn er 11.771 vondsten gedaan. Projectleider Peter Weterings van BAAC geeft een uitgebreide lezing over aanleiding, aanpak en uitkomsten van het onderzoek van de afgelopen maanden. Hij heeft aangegeven met een primeur te komen. De lezing vindt plaats in het kantoor van Mooder Maas aan de Geijsterseweg 11a in Wanssum van 19.30 tot 21.00 uur en is gratis toegankelijk.

Zondag 15 oktober: archeologie langs de Maas in Noord-Limburg. In het noordelijkste puntje van Limburg zijn twee grote hoogwaterveiligheidsprojecten in uitvoering: Gebiedsontwikkeling Ooijen-Wanssum aan de westkant van de rivier en Maaspark Well aan de oostkant. Tijdens een informatieve fietstocht langs een aantal vindplaatsen geeft Reinier Ellenkamp, die als archeoloog aan beide projecten verbonden is, op een aantal plekken toelichting over de verschillen en overeenkomsten van het historische landschap. De circa 25 km lange fietstocht, die op eigen gelegenheid wordt gefietst, gaat van Broekhuizenvorst via Blitterswijck naar Well, waar in het kader van de Archeologiedagen ook een aantal activiteiten plaatsvinden. Na de fietstocht kan de route worden voortgezet via Aijen, Bergen, Maashees en Geijsteren, of rechtstreeks terug naar het beginpunt. Start 10.00 uur aan de Maasveldweg in Broekhuizenvorst. Daar wordt de fietsroute uitgereikt. Aanmelden kan via info@ooijen-wanssum.nl.

Kijk voor het totale programma van de archeologiedagen op www.archeologiedagen.nl.


Harrie Bloemen presenteert boek


Matiz in Cambrinus

Horst | De formatie Matiz staat op zondag 15 oktober op het podium van Cambrinus in Horst.

Matiz is Spaans voor kleurrijk, voor kleurschakering en het zijn de kleuren van de wereld die Matiz in hun wereldmuziek vertolkt. De band wordt gevormd door een zanger en zangeres en vijf instrumentalisten die contrabas, accordeon, bandoneon, viool, gitaar, mandoline, klarinet, sax en vele fluiten voor hun rekening nemen. Dit optreden begint om 16.00 uur.

Reserveren is mogelijk via www.cambrinusconcerten.nl en bij alle VVV-kantoren in Noord- en Midden Limburg.