Afbeelding
Foto:

Jubilarissen Fanfare St. Oda

Merselo | Tijdens een concert werden drie jubilarissen van Fanfare St. Oda uit Merselo in het zonnetje gezet. Na het openingswoordje van de voorzitter opende de fanfare het concert met de mars Imperial Crown. In het nummer dat volgde speelde een van de jongste leden, Giel Poels, een prachtige bugelsolo. Dit werd gevolgd door het Ierse muziekstuk Lord Tullamore. Volgend op deze werken werden de drie jubilarissen met lovende woorden gehuldigd.

Martijn Rieter (25 jaar lid) is een heel bijzonder lid. Hij is namelijk de enige hoornblazer bij de fanfare. En om hoorn te spelen moet je een doorzetter zijn en dat is Martijn, net als in al zijn doen en laten: niet gauw opgeven. Op een gegeven moment ging hij in Veghel wonen en ondanks de drukte door gezin, ploegendienst, huis verbouwen, auto's restaureren was hij toch nog heel vaak op de repetities aanwezig. Pieter-Paul Rieter (25 jaar lid) heeft bijna 25 jaar bij de verenging meegeblazen. Toen hij naar Renkum verhuisde ging hij daar bij de fanfare, maar bleef ook lid van St. Oda. Door de drukte van een gezin, werken in ploegendienst en de repetitie in Renkum ging het meeblazen in Merselo helaas niet meer lukken. Hij heeft inmiddels zijn draai bij de fanfare in Renkum gevonden. Theo Martens (40 jaar lid) is wellicht de belangrijkste persoon bij St. Oda. Hij let namelijk op de centen als penningmeester. Op muzikaal gebied is Theo een duizendpoot. Hij is zijn carrière begonnen op trombone bij de fanfare in Odiliapeel. Daarnaast speelde hij bas bij de harmonie in Uden. Toen Theo in Merselo kwam wonen ging hij hier bij de fanfare en speelde euphonium. Na een tijdje werd hij dirigent bij het kerkelijk zangkoor en stopte toen bij de fanfare. Later kwam hij weer terug bij de fanfare en speelt sinds die tijd de es-bas. Maar hij deed nog meer op muzikaal gebied. Hij was en is nog steeds dirigent van koren, heeft zelf gezongen bij Confetti, muziek gemaakt bij de Rosentaler en is nu nog samen met zijn vrouw Riet bij orkest Rooyal in Venray. Ook op maatschappelijk gebied is hij nog volop actief. Penningmeester van de Jeugdnatuurwacht, penningmeester van de GAM en vrijwilliger bij de chauffeurs van de wensbus.

Na deze prachtige woorden hadden de jubilarissen een verrassing voor het orkest in petto. De fanfare, en vooral dirigent Maarten Rijs, is namelijk altijd wel voor een uitdaging te porren. Een muziekboek van ruim 100 hymnes kreeg de fanfare cadeau als zij één van die hymnes ter gehore zou brengen en deze als goed werd beoordeeld door de jury, de jubilarissen. Daar werd natuurlijk geen nee op gezegd. Uiteraard werd de hymne uitstekend uitgevoerd en heeft de fanfare een mooi cadeau gekregen. Ter afsluiting speelde de fanfare nog twee Duitse polka's, waarna iedereen de jubilarissen mocht feliciteren.