Glasvezel

04786-548.

Toen ik in 1988 ging studeren in Nijmegen, werd ik 'verraden' door bovenstaand telefoonnummer.

Dat ging zo.

Het was de introductieweek: de allereerste week van mijn studentenbestaan. Mijn mentorgroepje was met de fiets ergens op weg naartoe (wellicht was het een café). Een van de mentoren kwam naast me rijden en knoopte een gesprek aan: 'Jij komt uit een klein dorpje, of niet?' Op de lijst met studenten in haar groepje was ik vast de enige met zo'n maf ouderlijk telefoonnummer: slechts drie cijfers achter het netnummer. Mijn zorgvuldige pogingen om over te komen als een kosmopolitisch type, zo'n type dat heel wat van de wereld heeft gezien, kon ik meteen staken.

'Eh, ja. Merselo.'

'Hoe?'

'Mer-se-lo.'

'Nóóit van gehoord!'

'Ken je Venray?'

'Ja, dat ken ik wel.'

'Daar ligt het bij.'

Afgelopen maandag luisterde ik in de voetbalkantine van SV Merselo naar een presentatie van Coöperatie GlaswebVenray. Nog dit jaar start de aanleg van glasvezel in Ysselsteyn; in 2018 volgen Merselo en Vredepeel; in de loop van 2019 hebben alle kerkdorpen glasvezel. In Venray zijn enkele wijken op weg richting de benodigde dertig procent van de huishoudens, maar in totaal moeten zich nog zo'n 3.500 huishoudens inschrijven, anders gaat het feest hier niet door.

In 1988 hadden Venraynaren het netnummer 04780 gevolgd door vijf cijfers. Dat maakte me een beetje jaloers, op de fiets naast mijn mentor. Word ik binnenkort weer jaloers? Nu als inwoner van Venray? Dat ligt bij Merselo.