Viaduct Leunseweg nog in goede staat

VENRAY | Het viaduct over de Leunseweg tussen Leunen en Venray verkeert nog in goede staat. Dat blijkt uit onderzoek van de provincie Limburg die eigenaar is van de N270 (Deurneseweg).

Door Henk Willemssen

Enkele jaren geleden is het viaduct nog helemaal opgeknapt. Bij controle bleek dat het viaduct, begin jaren zeventig gebouwd, geen constructieve mankementen kent. Volgens de provincie is het viaduct pas op de helft van de levensduur. 'Bij sloop van het kunstwerk zou sprake zijn van kapitaalvernietiging', meldt de provincie die desondanks samen met de gemeente heeft besloten dat het viaduct gesloopt moet worden.

Maandag vond in het gemeentehuis een informatieavond plaats. Inwoners en de dorpsraad van Leunen hebben bezwaar tegen het verdwijnen van het viaduct. Er zijn verschillende opties bekeken. Een turborotonde met twee fietstunnels rolde als beste uit de bus. Maar voor de doorstroming van het verkeer op de Deurneseweg zou het beter zijn als viaduct blijft staan, meldt de provincie in een toelichting.

Maandag werd er met geen woord gerept over de voordelen van handhaving van het viaduct. Volgens de verkeersdeskundige van de provincie kan de nieuwe turborotonde dubbel zo veel verkeer verwerken dan een gewone rotonde. Hij verwachtte dan ook geen filevorming. Uit verkeersmetingen zou blijken dat de turborotonde het verkeersaanbod kan verwerken. "Sloop van het viaduct is geen doel op zich", meldde projectleider Ron Baars van de provincie. "Bij twijfel zouden we het niet doen. Het gaat om de beste oplossing voor de verkeersveiligheid en de doorstroming." De verkeersdeskundige repte ook over 'een mooiere entree van Venray' en over de betere bereikbaarheid van bedrijventerrein De Brier.

Het bezwaar van Leunen spitst zich toe op de twee tunnels voor zowel fietsers als voetgangers. Bewoners vrezen voor de sociale veiligheid in de donkere tunnels. Het alternatief van een fietsbrug over de rotonde is niet haalbaar volgens de provincie. Een tunnel kan volstaan met een diepte van tweeënhalve meter. Een brug moet een hoogte krijgen van vijf meter. Daar is geen ruimte voor vanwege de veel langere hellingbaan.

De veiligheid van de fietsers is nu vaker in het geding. Vooral voor fietsverkeer van Leunen naar Venray is het gevaarlijk bij de afrit van de Deurneseweg, net voorbij het viaduct. Het autoverkeer dat vanaf Oostrum/Wanssum de afslag neemt, heeft vaak nog een hoge snelheid bij het naderen van de Leunseweg. De fietsers zijn onder het viaduct niet zichtbaar. Pas op het laatste moment zien de automobilisten de fietsers naderen.