Uitstel bouw Zuidsingel

VENRAY | Wonen Limburg mag nog niet beginnen met de nieuwbouw van 33 appartementen en 17 woningen aan de Zuidsingel in Venray. De woningcorporatie wacht nog op toestemming van de Autoriteit Woningcorporaties.

Door Henk Willemssen

De planning was om in september te starten met de bouw. Dit wordt nu enkele maanden later. "We verwachten in november een antwoord krijgen", zegt woordvoerster Helen Hillemans van Wonen Limburg. "Als het licht op groen wordt gezet, dan kunnen we direct met de bouw beginnen. Want alles staat klaar voor de start."

Het knelpunt is dat de nieuwbouw aan de Zuidsingel een gemengd project is. Twaalf van de zeventien grondgebonden woningen vallen namelijk boven de huurtoeslaggrens van 710,68 euro. Voor de andere vijf woningen plus de 33 appartementen is er geen probleem om ze onder die grens zitten.

Woningcorporaties zijn na enkele misstanden onder verscherpt toezicht gesteld. Bouwactiviteiten die vallen beneden de huurtoeslaggrens worden als een regulier project gezien en die mag de corporatie uitvoeren. Als er duurdere woningen worden gebouwd, zoals deels aan de Zuidsingel, dan is speciale toestemming vereist. Wonen Limburg heeft besloten hiervoor een aparte BV op te richten. "We zijn een van de drie corporaties in Nederland die gekozen hebben voor een juridische splitsing", meldt Helen Hillemans. "Het is een ingewikkeld traject en het wachten is nu op toestemming."

Uiterlijk voor 1 januari 2018 is er duidelijkheid. Woning Limburg hoopt volgende maand al op uitsluitsel zodat het bouwproject zo snel mogelijk kan beginnen. "Het plan gaat in ieder geval door", bevestigt de woordvoerster.

Twee jaar geleden werd begonnen met sloop van de drie gebouwen met 66 portiekflats uit de jaren vijftig. Ook de laagbouw, drie blokken met acht seniorenwoningen, werden gesloopt. De nieuwbouw bestaat uit drie gebouwen, met ieder elf appartementen, van drie bouwlagen en een kap. De grondgebonden woningen bestaan uit één bouwlaag met een kap. In een blok komen vijf woningen en in de andere twee blokken zes woningen. Het zijn levensloopbestendige huurwoningen met op de begane grond een badkamer en een slaapkamer. Ze zijn geschikt voor senioren en als eengezinswoning. Ook hebben de woningen een tuin en een berging.

De parkeergelegenheid komt aan de achterkant van de nieuwbouw. Er komen 61 parkeervakken op drie binnenterreinen.