Samenwerking bij longziekten

Venlo | Dit jaar is VieCuri Medisch Centrum een samenwerkingsverband aangegaan met het Expertisecentrum Interstitiële Longziekten (ook wel ILD) van het St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht/Nieuwegein.

Door middel van deze krachtenbundeling hoopt VieCuri het behandelcentrum van ILD in Noord-Limburg te worden. Het doel is om de medische zorg voor ILD-patiënten nog verder te optimaliseren. Ook het Laurentius Ziekenhuis uit Roermond neemt deel om hiermee ook de zorg in Midden-Limburg te verbeteren. Hierdoor kunnen patiënten zoveel mogelijk in eigen regio worden gediagnostiseerd en behandeld. Interstitiële longziekten is een verzamelnaam voor een aantal voornamelijk zeldzaam voorkomende longziekten. Al deze longziekten hebben gemeen dat ze gelokaliseerd zijn in de ruimte tussen de longblaasjes en de bloedvaatjes. Deze ruimte wordt het interstitium genoemd. Om de zuurstof uit de longblaasjes zo efficiënt mogelijk de bloedvaten te laten bereiken is het van groot belang dat dit interstitium soepel en goed doorgankelijk is. Ondanks de zeldzaamheid, zijn er vele verschillende soorten ziekten van het interstitium. De meest bekenden hiervan zijn sarcoïdose en longfibrose. Doordat deze ziekten relatief zelden voorkomen maar wel erg complex zijn in diagnostiek en behandeling, is het belangrijk dat de patiënten door een gespecialiseerd en ervaren multidisciplinair team worden beoordeeld en behandeld. Hierdoor kunnen patiënten met gespecialiseerde medicijnen, zoals fibroseremmers, behandeld worden.

Patiënten met interstitiële longziekten worden gezien door een longarts en een gespecialiseerde longverpleegkunde op de ILD-poli. In het multidisciplinair team werken verder onder anderen radiologen, reumatologen en klinisch chemici mee aan de optimale diagnostiek en behandeling. Elke maand is een overleg tussen dit gespecialiseerde ILD-team met het ILD Expertisecentrum in Nieuwegein over de nieuwste ontwikkelingen en behandeling van patiënten. Dr. Brigitte Bogaarts, longarts in VieCuri, is erg verheugd over de samenwerking met het St. Antonius: "Doordat we deel uitmaken van het ILD-team hebben we nu sneller toegang tot nieuwe kennis over deze ziekten en kunnen we ervaringen uitwisselen. Daarnaast kunnen we nu ook gespecialiseerde medicatie voorschrijven, wat alleen mogelijk is als je onderdeel bent van dit netwerk. Door mee te werken aan wetenschappelijk onderzoek kunnen we nu ook een bijdrage leveren aan verdere ontwikkelingen op het gebied van interstitiële longziekten. Voor patiënten is het natuurlijk erg fijn om binnen de regio terecht te kunnen voor de optimale behandeling in plaats van het reizen naar Nieuwegein. Doordat VieCuri en Laurentius samenwerken in een gespecialiseerd team van longartsen, radiologen en het laboratorium kunnen wij gezamenlijk de zorg in de regio sterker neerzetten."


Voedselbank zoekt secretaris

Venray | Voedselbank Limburg Noord is zoek naar een nieuwe secretaris.

De huidige secretaris Marleen Suilen treedt in december af vanwege het bereiken van de in de statuten vastgelegde termijnen. In Nederland leeft meer dan een miljoen mensen onder de armoedegrens. De voedselbanken helpen de armste door ze tijdelijk te voorzien van voedselpakketten. Om de klanten van voldoende eten te kunnen voorzien, werkt de bank samen met bedrijven, instellingen, overheden en particulieren. Met als motto Oog voor voedsel, hart voor mensen. Voedselbank Limburg-Nood heeft haar hoofdvestiging in Venray en drie dependances in Horst, Bergen en Gennep. De taken van de nieuwe secretaris zijn onder andere uitnodigingen en agenda's voorbereiden voor de vergaderingen en het schrijven van brieven en e-mails en andere stukken namens de voedselbank. Hij of zij moet goed de Nederlandse taal beheersen en overweg kunnen met de computer.

Geïnteresseerden kunnen zich melden bij Gerda van Stelten via e-mail g.vanstelten@home.nl.


Unicef Bridgedrive

Venray | De vierde Unicef Bridgedrive vindt plaats op zondag 19 november 2017 in De Witte Hoeve in Venray, vanaf 13.30 uur.

De prijsuitreiking vindt rond 18.00 uur plaats. Er worden 24 spellen gespeeld en de indeling is naar speelsterkte. Unicef werkt samen met overheden en lokale organisaties om kinderarbeid op te sporen en tegen te gaan. Met hun enthousiaste steun en inzet dragen de deelnemers samen met Unicef op een sportieve en positieve manier bij aan een betere toekomst voor kinderen. Dit jaar willen ze er met elkaar voor zorgen dat er nog meer kinderen naar school kunnen gaan. Onderwijs is de sleutel voor de ontwikkeling van een kind én van de samenleving. Een kind dat goed onderwijs krijgt, krijgt kansen voor de toekomst. Daarom heeft ieder kind recht op goed onderwijs. Overal en altijd. Met 'Harten troef voor Unicef' kunnen volwassenen op een leuke manier helpen in de strijd voor een betere wereld voor kinderen. Aanmelden voor de bridgedrive dient te geschieden vóór 17 november door contact op te nemen met N. Peijnenborgh via nege@ziggo.nl of telefoon 0478 582731. De aanmelding is pas volledig door overmaking van het inschrijfgeld van 25 euro per koppel op bankrekeningnummer NL45 RABO 0153920300 t.n.v. Unicef Venray onder vermelding van 'bridgedrive' en de naam van de deelnemers en hun bridgepartners. Geef tevens aan thuisbridger of clubbridger en de sterkte.


Unlimited Heide

Heide | In Heide vindt op vrijdag 20 en zaterdag 21 oktober weer een editie plaats van Unlimited Heide.

Dit evenement wordt jaarlijks gehouden door enkele vriendengroepen uit Heide. Waar het in 2011 begonnen is als simpel examenfeest, is het inmiddels uitgegroeid tot een van de grotere tentfeesten in gemeente Venray. Ruim 700 feestvierders uit de gemeente Venray en daarbuiten gaan twee onvergetelijke avonden beleven. Naast enkele headliners biedt Unlimited Heide ook een podium aan veel lokaal talent. Artiesten als Hitmaestro, dj Rico, Digesta en Oeh! Mien Meloeneke 5 staan op de planken. Voor tickets en informatie kijk op facebook.com/unlimitedheide.