Impressies deelproject 1: kruising Leunseweg variant turborotonde
Impressies deelproject 1: kruising Leunseweg variant turborotonde Foto: Gemeente Venray

Herinrichting N270 Via Venray

Ruim honderd belangstellenden lieten zich maandagavond in het gemeentehuis bijpraten over de plannen voor de herinrichting van de N270 Via Venray.

Met de herinrichting van de N270 (Deurneseweg) willen provincie en gemeente de inrichting van de verschillende kruisingen afstemmen op de verkeersstromen van nu en in de toekomst. Zo voldoet de weginrichting straks aan de uitgangspunten voor duurzaam veilig verkeer. Ook is gezocht naar een oplossing voor het landbouwverkeer en een logische, doorlopende verbinding voor de fiets.

Tijdens de informatieavond op 9 oktober kwam met name de eerste fase van het project aan bod. Deze omvat het deel vanaf het viaduct over de Leunseweg tot en met de rotonde Witte Venneweg en
Mgr. Hanssenstraat in Oostrum. Met daartussen nog de aanleg van een fietsbrug bij het station
in Oostrum en een nieuwe route voor landbouwverkeer.

In de eerste fase worden vijf knelpunten aangepakt:

De kruising N270 – Leunseweg en ontsluiting bedrijventerrein De Brier. Een turborotonde (dubbelstrooks) en fietstunnels zorgen voor een vlotte en veilige doorstroom van het verkeer.

Aanleg van een landbouwroute oost-west.

De kruising N270 – A73.

De kruising N270 – De Blakt.

Een parallelle fietsverbinding rotonde Oostrum – station Venray.

Daarnaast worden ook wegvakken tussen de rotonde Witte Vennen en Wanssum en van rotonde Leunseweg tot aan de provinciegrens met Noord-Brabant opgeknapt. De werkzaamheden staan gepland voor eind 2019 tot eind 2020.

De aanpassingen verbeteren de bereikbaarheid van Venray en de bedrijventerreinen en de doorstroming op en rond de N270, verhogen de leefbaarheid en de verkeersveiligheid en geven een stimulans aan de regionaal-economische ontwikkeling van Venray en omgeving. Meer informatie staat op www.limburg.nl/N270ViaVenray.

De week van de veiligheid…

Dit jaar is de week van de veiligheid van 9 tot en met 15 oktober 2017. Ook de gemeente Venray grijpt deze week aan om het thema veiligheid extra onder de aandacht te brengen bij haar inwoners en ondernemers. Via diverse uitingen laat de gemeente de burgers nadenken over hun eigen veiligheid. Thema's die deze week onder de aandacht komen zijn, rookmelders, inbraak in schuurtjes, burgernet, brandpreventie, gevaren van drugs, fietsdiefstal en cyber security.

In het kader van de Week van de Veiligheid is de Brandweer Limburg-Noord op woensdag
4 oktober een nieuw en uniek project gestart, 'De Woningchecker'. Het doel is het belang van brandveiligheid onder de aandacht te brengen en bespreekbaar te maken bij twee belangrijke risicogroepen namelijk basisschoolleerlingen en senioren.

Wat gaan de leerlingen doen?

Vier basisscholen verspreidt over de regio doen in de maand oktober mee aan het project. De leerlingen van groep 6 van Basisschool De Bongerd uit Venray worden op 23 oktober door de Brandweer Limburg-Noord opgeleid tot 'woningchecker'. Ze krijgen tijdens deze opleiding een korte introductie over het belang van brandveiligheid en uitleg over waar ze in huis op kunnen letten om brand te voorkomen, te signaleren en hoe veilig te vluchten. Na deze 'opleiding' zijn ze in staat om een kleine woningcheck op brandveiligheid uit te voeren bij hun opa/oma of een andere bekende oudere bij hen in de buurt. Ze kunnen zelfs, waar nodig, tips en adviezen geven over brandveiligheid.