De werkgroep van Fairtrade Venray kan terugkijken op een geslaagd fairtradeontbijt.
De werkgroep van Fairtrade Venray kan terugkijken op een geslaagd fairtradeontbijt. Foto: Henk Lammen

Primeur: fairtrade ontbijt

Venray | Ondernemers uit Venray schoven dinsdagmorgen aan voor een fairtrade ontbijt in de raadzaal van het gemeentehuis. Zij deden dit op uitnodiging van het college van burgemeester en wethouders en het Fairtrade Platform Venray.

Door Henk Lammen

Dinsdag was de Dag van de Duurzaamheid. Reden voor de werkgroep Fairtrade en gemeente Venray de handen in elkaar te slaan. Het motto van de morgen was Fairtrade en Duurzaamheid op een inspirerende manier elkaar te laten ontmoeten. Tijdens het ontbijt kwamen de lokale ondernemers op een leuke en luchtige wijze aan het woord om hun verhalen te delen. Voor de gemeente Venray was het ontbijt het startsein voor een uitgebreider duurzaamheidsprogramma. Duurzaamheid en fairtrade waren dan ook de speerpunten waarover in een informele sfeer werd gesproken onder leiding van gespreksleider Frans Pollux. Hij ging in gesprek met onder anderen Guido van Dijck van de PLUS, Styn Claessens van Kipster en Deborah van Oyen van bloemenzaak September.

In 2011 werd Fairtrade Platform Venray opgericht met als doel het bevorderen en gebruik van Fairtrade producten. Venray is sinds mei 2014 officieel Fairtrade-gemeente. Vanaf 1989 verkoopt Wereldwinkel Venray al fairtrade producten. Tegenwoordig hebben de meeste supermarkten en veel horecaondernemers die producten ook in hun assortiment. Het fairtrade ontbijt was een primeur voor Venray. "Met het ontbijt wilden we de lokale ondernemers laten merken dat wij het enorm waarderen dat zij fairtrade producten verkopen, maar ook gebruiken. Zij schenken in hun kantine en aan bezoekers bijvoorbeeld fairtrade thee of koffie. Dat stellen wij enorm op prijs. Zie de bijeenkomst dan ook als een bedankje", zegt Piet Kroft van het platform.

Kroft onderstreept het belang dat fairtrade continu onder de aandacht blijft van het grote publiek. "Via ondernemers maar ook door publicaties in de verschillende media laten we steeds opnieuw horen hoe belangrijk fairtrade producten zijn. Eind oktober is de fairtradeweek waarin we weer van ons laten horen. Het klinkt misschien idealistisch, maar het gaat toch om de voortbestaan van deze wereld. Om onze kleinkinderen."