Buurtpreventie actief in Oostrum

OOSTRUM | Oostrum krijgt vier WhatsAppgroepen voor buurtpreventie. Het dorp is verdeeld in vier gebieden: noord, oost, zuid en west. Bewoners kunnen door verdachte of onveilige situaties aan elkaar te melden beter toezicht houden op de eigen woonomgeving.

Het initiatief is afkomstig van de dorpsraad en enkele enthousiaste vrijwilligers. Door de inzet van buurtpreventieteams wordt het veiligheidsgevoel vergroot en neemt de saamhorigheid en de sociale betrokkenheid toe. De opzet is dat de criminaliteit en overlast afnemen. De politie en de gemeente zijn er nauw bij betrokken.

Toch voelen de meeste inwoners zich al bijzonder veilig in Oostrum. Ondanks de nabijheid van tbs-kliniek De Rooyse Wissel. "Uit de gehouden enquête blijkt dat 96 procent van de bewoners zich veilig voelt. We kunnen dit wellicht verhogen naar 98 procent", zei dorpsraadvoorzitter Bas Künen dinsdag in de dorpsraadvergadering.

Bewoners krijgen ook stickers voor op de voordeur te plakken. "Buurtpreventie zal nog meer bijdragen aan het veiligheidsgevoel", verwacht Künen. Bewoners kunnen zich per e-mail aanmelden. Drie van de vier gebieden hebben al een beheerder, alleen voor Oostrum-west wordt nog iemand gezocht.


60 jaar Jan Boezeroen

Jan Boezeroen zit 60 jaar in het vak. Peel en Maas TV bezocht hem.


Renovatie gebouw D'n Oesterham

OOSTRUM | Gemeenschapshuis D'n Oesterham in Oostrum krijgt een grote renovatie. Het bestuur maakt gebruik van de regeling 'Schoon door de poort'.

De gemeente heeft al eerder aangekondigd dat gemeenschapshuizen en wijkgebouwen op eigen benen moeten staan. Vanaf 1 januari 2018 worden alle subsidies stopgezet. Om de accommodatie op te knappen betaalt de gemeente eenmalig mee aan de investering.

Het verbouwingsplan van D'n Oesterham ligt al langer klaar. Overigens heeft het Oostrumse gemeenschapshuis nooit subsidie ontvangen van de gemeente.

Door het plotselinge vertrek van wethouder Lucien Peeters heeft de aanbieding aan het gemeentebestuur vertraging opgelopen. Op 16 november wordt het plan overhandigd aan de nieuwe wethouder Anne Thielen. Met de renovatie is een investering gemoeid van 210.000 euro. De gemeente neemt 140.000 euro voor haar rekening. De overige 70.000 euro moet het dorp zelf ophoesten. Na de opknapbeurt is het verouderde gebouw weer toekomstbestendig.