Afbeelding
Foto:

Lezing: ontvoerd of gevlucht?

Venray | De Geschied- en Oudheidkundige Kring Venray e.o. houdt een lezing op maandag 23 oktober in de zaal van Odeon aan de Hoenderstraat 10-12 in Venray. Aanvang 19.30 uur. De lezing wordt verzorgd door Henk Roosenboom en heeft als titel Ontvoerd of gevlucht? De zaak Sophia Alberts 1700-1710.

In de nacht van 1 op 2 november 1700 liep het 17-jarig Helmonds meisje Sophia Alberts na een forse ruzie met haar ouders weg van huis. De aanleiding voor haar weglopen was de weigering van haar ouders om haar omgang met een in Helmond ingekwartierde officier goed te keuren, maar vooral de hardhandige behandeling van het meisje door haar vader. Die vader was protestant en notaris. Met de hulp van de moeder van haar hartsvriendin vluchtte zij naar het Gelderse en katholieke Venray, werd daar katholiek en verklaarde vervolgens haar ouders nooit meer te willen zien. Ondanks juridische procedures en ondanks de interventie van vele autoriteiten, onder wie de Heer van Helmond, de Staten-Generaal der Nederlanden, de bisschop van Antwerpen en vele anderen, bleef Sophia weigeren naar huis te komen. Uiteindelijk vluchtte ze verder, niet alleen achtervolgd door haar ouders maar ook door kerkelijke en politieke gezagsdragers. Sophia's ouders, maar ook de autoriteiten, zagen het weglopen van Sophia niet als een autonome beslissing van het meisje, maar als een katholiek complot en een ontvoering. Om de katholieken te dwingen Sophia Alberts weer terug te geven aan haar ouders werd niet alleen de katholieke schuurkerk in Helmond gesloten en verzegeld, maar ook die in andere plaatsen in de Meierij van 's-Hertogenbosch. In deze lezing vertelt Roosenboom niet alleen het soms spannende, soms ontroerende en soms onthutsende verhaal van Sophia's vlucht, maar gaat hij ook aandacht besteden aan enkele achtergronden van deze affaire.

Henk Roosenboom is historicus en was tot 1 juni 2005 werkzaam als archivaris in 's-Hertogenbosch, Helmond en Eindhoven. In 1997 promoveerde hij aan de Universiteit van Nijmegen op het proefschrift De dorpsschool in de Meierij van 's-Hertogenbosch 1648-1795. Daarnaast publiceerde hij een groot aantal artikelen over diverse onderwerpen. Hij verzorgt verder lezingen en voordrachten over onderwerpen met betrekking tot de geschiedenis van oostelijk Noord-Brabant. In 2016 publiceerde hij het boek Ontvoerd of gevlucht? Over de zaak Sophia Alberts. Het boek is na de lezing ook te koop. Zoals gebruikelijk is de avond ook voor belangstellende niet-leden toegankelijk.

Foto: 'De markt van Helmond' is een aquarel van Jan de Beijer en geeft de situatie begin 18de eeuw weer. De familie Alberts woonde in het meest rechtse deel van het huis achter de linkerboom.