'Arbeidsmigranten binden aan dorp'

YSSELSTEYN | Dionne Donlou, schooldirecteur van St. Oda in Ysselsteyn en De Lier in Merselo, uitte dinsdag in de commissie Wonen haar grote bezorgdheid over de belabberde huisvesting van arbeidsmigranten in de dorpen.

Door Henk Willemssen

Ze deed een dringend beroep op de politiek. "Er is onvoldoende nagedacht om deze werknemers te binden aan de dorpen." Donlou schetste uit eigen ervaring het beeld van mensen die op campings, in stacaravans en stallen wonen. Of meerdere gezinnen die bij elkaar gepropt zitten in een huurhuis.

In Merselo en Ysselsteyn gaat het voornamelijk om Poolse en Hongaarse gezinnen. "Ze willen graag integreren en de gezinnen voelen zich veilig in een dorp. Ze nemen actief deel aan het verenigingsleven. Maar het lukt ze niet een betaalbare huurwoning te bemachtigen." In het afgelopen jaar zijn daarom al vijftien schoolkinderen vertrokken uit beide dorpen. Veelal verhuisden de gezinnen gedwongen naar de wijk Brukske in Venray waar wel betaalbare huisvesting is. Dionne Donlou sprak van schrijnende gevallen. "Vaak na jaren zijn de gezinnen weer herenigd. Net als ze zich thuis beginnen te voelen moeten ze opnieuw verhuizen. En weer gaan wennen in een andere omgeving."

De schooldirecteur pleitte voor een 'menswaardige manier van huisvesting' in de dorpen. Dat hoeven volgens haar niet eens echte huizen te zijn. "We moeten flexibel en creatief bouwen. Zoals semipermanente woningen." De St. Odaschool in Ysselsteyn telt momenteel vijftien kinderen van arbeidsmigranten en De Lier in Merselo telt er vier. Volgens Donlou speelt het probleem ook in veel andere dorpen, onder meer in Oirlo. Ze noemde de kinderen van arbeidsmigranten ook een verrijking voor de 'witte' scholen van Merselo en Ysselsteyn. "De leerlingen komen zo in aanraking met kinderen uit andere landen en andere culturen."


Oostrum alert op Paschalis

OOSTRUM | De nieuwe eigenaar Seminarie uit Breda wil klooster Paschalis in Oostrum verbouwen tot een lowbudgethotel voor onder meer fietsers en wandelaars.

De dorpsraad is alert nadat een eerdere poging voor een Polenhotel strandde. Dorpsraadleden hadden een rondleiding van de nieuwe eigenaar in het pand. Dinsdag in de dorpsraadvergadering kondigde voorzitter Bas Künen aan dat sowieso een zienswijze wordt ingediend tegen het bestemmingsplan. Het pand krijgt een horecabestemming. "We willen voorkomen dat er via een achterdeur toch Poolse arbeidsmigranten in komen."