Glenn Cremers bezocht na zijn stage onder meer een park in de Canadese stad Toronto.
Glenn Cremers bezocht na zijn stage onder meer een park in de Canadese stad Toronto. Foto: eigen foto

Unieke leeromgeving

Venray | Een ervaring om nooit te vergeten voor Glenn Cremers uit Venray. De 23-jarige student liep vijf maanden stage bij Wyss Institute in Boston. Het instituut is gelieerd aan de prestigieuze Harvard University. Het Wyss Institute staat bekend om onderzoeken in de biomedische wereld.

door Willem Menting

Het is even afkicken voor Cremers. Sinds enkele weken is hij weer terug in Eindhoven. In de Brabantse stad, waar hij studeert aan de universiteit, begint Cremers in december aan zijn promotieonderzoek. "Het was echt periode om nooit te vergeten. Qua onderzoek waren de mogelijkheden in oneindig. Het biomedische centrum van Boston beschikt over de beste faciliteiten, waar sommige universiteiten in Nederland alleen maar van kunnen dromen. Voor mij was het daarom soms net een grote snoepwinkel." Door de goede contacten die de Technische Universiteit Eindhoven heeft met Wyss Institute kwam Cremers in Boston. Tijdens zijn stage aan de oostkust van de Verenigde Staten trok hij veel op met twee Duitse en een Nederlandse studiegenoot. "We hadden hetzelfde doel. Ik ging daar naartoe om zoveel mogelijk te leren. We hebben ook regelmatig op zondagen gewerkt. Dat hoort er een beetje bij."

Voor veel onderzoekers is het werken voor het Wyss Institute een soort hobby. Dat merkte Cremers al vrij snel. "De gebouwen zijn eigenlijk de hele dag geopend. Er heerste zeker geen negen-tot-vijf-mentaliteit. Iedereen was zo gepassioneerd met zijn of haar vak bezig. Daar kreeg ik wel energie van. Je wilt dan zelf ook goed presteren." Toch had Cremers niet lang nodig om zich aan te passen aan zijn nieuwe omgeving. "De Amerikaanse cultuur kan soms best wel eens verschillen van de Nederlandse, maar Boston is wat dat betreft een vrij Europese stad. Het is een internationale stad met veel culturen. Dus het voelde al snel als thuis. Er werden ook veel activiteiten georganiseerd." In Boston deed Cremers onderzoek naar het aantonen van zogenaamde biomarkers. Biomarkers zijn kleine moleculen die informatie bevatten die kan helpen als een dokter een diagnose wil stellen. Een voorbeeld hiervan is kanker. Deze verschrikkelijke ziekte heeft talloze verschillende vormen. Biomarkers kunnen ons vertellen om welke vorm van kanker het gaat, waardoor we de behandeling voor elke patiƫnt zo effectief mogelijk kunnen maken. "Ons doel is om al deze biomarkers te labelen met een unieke barcode en deze binnen 15 minuten af te lezen. In de toekomst hopen we dat deze techniek kan bijdragen aan het stellen van een snelle en accurate diagnose." Het werk dat hij verricht heeft in de Amerikaanse stad werd in ieder geval enorm gewaardeerd. "Ze hebben gezegd dat ik altijd terug kan komen voor een nieuw onderzoek. Ik heb gelukkig deze mogelijkheid met beide handen aangegrepen. Zo'n kans krijg je maar een keer." Cremers werd in Amerika onder meer bezocht door zijn ouders en een vriend. "Ik kon ze mooi rondleiden door Boston. Je leert de stad goed kennen in vijf maanden. Na mijn stage heb ik nog drie weken rondgereisd. Ik ben onder meer in New York, Washington en Toronto (Canada, red.) geweest." Vanaf nu staat bij Cremers alles in het teken van afstuderen. Zijn promotieonderzoek heeft ook weer betrekking op de bestrijding van kanker. "We gaan analyseren hoe kankercellen reageren op bepaalde medicijnen. Aan de hand daarvan proberen we dingen te verbeteren."