Raad wil meer grip op regioverbanden

VENRAY | Gemeenten in Noord-Limburg werken steeds meer samen in regionale verbanden. Zoals met zorginkoop, leerlingenvervoer en in de Veiligheidsregio. Veel raadsleden vinden dat ze onvoldoende grip hebben op de gemeenschappelijke regelingen.

Het is een veel gehoorde klacht in gemeenteraden. Raadsleden menen dat ze hun controlefunctie onvoldoende kunnen uitvoeren. Er komen nieuwe afspraken om de controle en sturing te verbeteren. Het zal evenwel geen halt toeroepen aan de steeds verdergaande regionalisering. Bijvoorbeeld de decentralisatie in de zorg heeft bijgedragen aan allerlei nieuwe regelingen.

Uit onderzoek blijkt dat veel raadsleden hiermee tobben. Ze raken gefrustreerd omdat ze onvoldoende kennis en tijd hebben om regionale verbanden goed te kunnen volgen en te controleren. Terwijl er vaak veel geld in omgaat en de belangen groot zijn. Juist daarom moet het transparanter en is een betere publieke verantwoording nodig.

In de toekomst gaan alle regelingen op dezelfde wijze hun begrotingen en jaarplannen in een digitale verzamelplaats presenteren.