Afbeelding
Foto:

Wiel Broers in het zonnetje

Leunen | Tijdens de afgelopen ledenvergadering van SV Leunen heeft Wiel Broers uit handen van KNVB-afgevaardigde Roel Bonants de zilveren KNVB-waarderingsspeld met bijbehorende oorkonde ontvangen.

Dit voor zijn vele verdiensten van Wiel Broers als vrijwilliger voor SV Leunen vanaf de beginjaren tachtig.


Wereldpaviljoen gaat uitbreiden

Steyl | Het Wereldpaviljoen in Steyl wil in 2018 gaan uitbreiden met een belevingscentrum Afrika (Ghana). Daarbij wordt gebruikgemaakt van de moderne middelen als virtual reality en 3D-brillen.

In de belevingsruimte richt het Wereldpaviljoen zich op de Afrikaanse cultuur (Ghana) en de vluchtelingenproblematiek. Ghana is gekozen vanwege de 'erfenis' van het Afrikacentrum Cadier en Keer en bijdragen van Noord Limburgse groepen zoals de Stichting Calebas (Venray/Ghana) en de Wim van Meijel Foundation, de Co Foundation van Venlonaar Bart van der Grinten in Kitase (Accra, Ghana) en missionarissen van Steyl die actief zijn in Ghana.

In het belevingscentrum kunnen de bezoekers zich straks inleven via virtual reality, films en het zelf ervaren (proeven, ruiken, doen). Met deze nieuwe communicatie vormen richt het paviljoen zich ook op jongeren: zowel educatief als recreatief. Belangrijk onderdeel van de nieuwe belevingsruimte is een ingebouwde autobus waarin de bezoekers een reis maken door Ghana van de stad naar het platteland en zich vervolgens via virtual reality inleven in een authentiek dorpje, in een school, op bezoek bij het dorpshoofd en de vissers aan de kust. Filmmaker Marijn Poels heeft daarvoor in Ghana de opnames al gemaakt.

De bezoeker komt via een mysterieuze entree in een grote ruimte waarin hij zich meteen in Afrika waant. Kleuren, muziek en reuk ademen Afrika. Bij de bushalte stapt hij in de Afrikaanse bus en geniet van een tocht vanuit de westers ogende hoofdstad Accra naar het hoge Noorden. Daar zet hij de vr-bril op en beleeft in een beeld van 360 graden het leven in een authentiek Afrikaans dorp. Verder kan de bezoeker ook kiezen uit enkele andere virtual reality films: een bezoek aan een dorpshoofd met Voodoorituelen of het volgen van kinderen bij en in een school. Eenmaal aangekomen stapt de reiziger uit en neemt plaats op een bank bij Radio Ghana waar hij via de webcam rechtstreeks contact heeft met leeftijdsgenoten in Ghana of deelgenoot is van een Afrikaanse les op school. De Afrikaanse kinderen kunnen via de cam de activiteiten van de Nederlandse bezoekers in deze belevingsruimte volgen. Het Wereldpaviljoen is een initiatief van SOS Meerlo/Wanssum en met steun van onder andere het Mondiaal Platform Venray. Vrijwilligers uit Venray en Geijsteren zijn actief in Steyl.