Vanaf links Nils, Stef en Pim gaan zich meten met internationale toppers.
Vanaf links Nils, Stef en Pim gaan zich meten met internationale toppers. Foto: Henk Lammen

"Ik ga er vol voor!"

Venray | Vijf sporters uit de gemeente Venray zijn in oktober en november aanwezig tijdens de wereldkampioenschappen sambo voor junioren en senioren in Servië en Rusland. Drie actieve sporters (Nils Koedam, Stef Jeucken en Pim Raedts) en twee coaches (Wouter Hendriks en Maykel Claassen) gaan zich meten met de wereldtop. Sambo is een van origine Russische vechtsport. Een combinatie van worstelen en judo.

Door Henk Lammen

Pim Raedts (18) uit Oostrum is de benjamin van het gezelschap. Het wereldkampioenschap voor junioren van 12 tot 16 oktober in Novisad (Servië) is een echte vuurdoop. Raedts was twaalf jaar actief als judoka, maar stopte twee maanden geleden abrupt om over te stappen naar sambo. Het judotalent trainde in het regionaal trainingscentrum in Eindhoven. "Het beviel me niet echt. De groep was te groot en het verschil in leeftijd te groot. De focus lag bovendien op de echte uitblinkers. In mijn ogen werd er te weinig op techniek getraind. En niet hard genoeg. Ik vond het gewoon niet meer leuk." Hij vond en zocht in de sambosport een nieuwe uitdaging. "Het is spannender en met veel minder regels dan bij het judo. Zo mag je bij de benen vastpakken. Er worden ook veel minder straffen uitgedeeld." Raedts had slechts een kleine drie maanden nodig om zich in de kijker te vechten bij de bondscoaches. "Ik mocht vrijwel meteen deelnemen aan de nationale trainingen. Toch was ik verrast dat ik werd aangewezen voor het WK. Ik dacht eerst dat het een grapje was." Hij gaat onbevangen naar zijn eerste grote krachtmeting. "Ik kijk er enorm naar uit. Tot de kampioenschappen is het iedere dag hard trainen en dan laten zien wat ik kan. Ik kijk wel waar het schip strandt."

Nils Koedam (19) heeft al een EK voor junioren en senioren achter de rug. Hij is daarmee de ervaringsdeskundige van de drie. Bij de junioren werd hij vijfde, in de strijd van de senioren moest hij het afleggen tegen de veelal oudere en sterkere tegenstanders. "Dat waren echte beren. Hun benen waren net zo breed als ik helemaal ben", lacht hij. Toch genoot hij van de ervaringen in Praag en Minsk. "Het is een prachtig spektakel. Show, spektakel, tv-uitzendingen, live in zeven landen op televisie. Het waren toernooien met alle toeters en bellen." Tijdens het WK voor junioren heeft hij een doel. "Als ik een goede dag heb, goed in mijn vel zit, zit een podiumplaats erin."

Naar het WK voor senioren van 8 tot 13 november in Sotsji (Rusland) gaat hij met zijn trainingsmaatje Stef Jeucken (23) uit Venray. Jeucken heeft eveneens een judoachtergrond, maar knapte af op de nieuwe regelgeving van de bond. In het sambo kan hij zijn ei kwijt. "Ik ben nooit een mooie judoka geweest, moest het ook niet hebben van techniek. Bij mij is het motto als iemand maar neergaat. Ik wil vechten. Mijn kracht was ook het pakken van de benen." Afgelopen weekend nam hij deel aan de President's Cup in Londen. Hoewel hij niet in de prijzen viel, genoot hij met volle teugen. Een voorproefje wat hem in Sotsji te wachten staat. "Ik ga er zonder verwachtingen heen, maar ga er wel vol voor." De Olympische gedachte meedoen is belangrijker dan winnen, is een uitspraak die niet in zijn woordenboek voorkomt. "Ik gooi mijn tegenstander het liefste door de hele zaal.