Woningchecker met De Bongerd

Venray | Brandweer Limburg-Noord start woensdag 4 oktober een nieuw en uniek project, De Woningchecker.

Vier scholen verspreidt over de regio doen aan het project mee. Leerlingen worden opgeleid tot 'woningchecker'. Ze weten dan waar ze op moeten letten bij brandveiligheid in woningen. Daarna gaan ze bij hun opa/oma een woningcheck uit voeren. Het doel is het belang van brandveiligheid onder de aandacht te brengen en bespreekbaar te maken bij twee belangrijke risicogroepen namelijk basisschoolleerlingen en senioren. Per school worden leerlingen van een groep door Brandweer Limburg-Noord opgeleid tot 'woningchecker'. Ze krijgen een korte introductie over het belang van brandveiligheid. Daarnaast krijgen ze uitleg over waar ze in huis op kunnen letten om brand te voorkomen, te signaleren en hoe veilig te vluchten. Na deze 'opleiding' zijn ze in staat om een kleine woningcheck op brandveiligheid uit te voeren bij hun opa/oma of een andere bekende oudere bij hen in de buurt. Ook kunnen ze, waar nodig, tips en adviezen geven over brandveiligheid.

Na de woningcheck worden de opa's en oma's van de leerlingen op school uitgenodigd. Ze kijken dan terug op wat ze gedaan en beleefd hebben. Ook geven ze een korte presentatie van de resultaten: wat doen deze opa's en oma's van de leerlingen goed en waar valt nog winst te behalen. Daarna volgt een interactieve presentatie over brandveiligheid voor zowel de opa's en oma's als de leerlingen. De deelnemende scholen aan dit nieuwe project van Brandweer Limburg-Noord zijn: basisschool de Klimop in Nederweert (groep 7), basisschool 't Kempke (groep 6/7/8) in St. Odiliënberg, basisschool De Bongerd (groep 6) in Venray en basisschool de Fontein (groep 7) in Bergen. De aftrap van dit project is in Nederweert met een woningcheck bij burgemeester Evers thuis. De woningcheck wordt uitgevoerd door zijn kleindochter.


Inspiratiedag Intratuin Venray

Venray | Bij Intratuin Venray vindt op zaterdag 7 oktober de inspiratiedag Groen Wonen plaats met groene workshops, demonstraties en heel veel groen voor binnen.

Langzamerhand gaan we van buiten weer naar binnen, Intratuin Venray is daar helemaal klaar voor en zit boordevol (groen)inspiratie om het binnen gezellig te maken. Ook is er de quiz Herken de plant. Ben u een echte plantenkenner? Test dan nu de kennis tijdens deze quiz. Wie weet de meeste plantensoorten te herkennen dan gaat naar huis met een prijsje. Gedurende de inspiratiedag zijn er diverse workshops. Speciaal voor kinderen is er tasjes stempelen of een dierenschilderij maken van bladeren. Volwassenen kunnen aan de slag met glas en groen om een eigen ecosysteem te maken. Opgeven voor de workshops kan bij de servicebalie van Intratuin Venray. Tijdens de inspiratie dag Groen Wonen krijgen klanten 20 procent korting op kamerplanten en zowel de binnen- als buitenpotten. Kijk op intratuin.nl voor de actievoorwaarden. De dag duurt van 11.00 tot 16.00 uur. Demonstraties: tuingroenarrangementen en tuinplanten met bijpassende potten, groen in glas, gratis tuinadvies via Keuten-van Loon, tillandsia demonstratie, gratis oppotten bij aankoop van een kamerplant met pot op de afdeling kamerplanten, advies van styliste en de quiz Herken de plant. Intratuin Venray is gelegen aan de Langstraat 133 in Venray.

Zie ook www.intratuin.nl en www.bezorgeenbloemtje.nl.


Jubileumconcert

Horst | Op 4 november 1817 werd de Muzikalischen Band van Horst opgericht. Een muziekverbond dat uitgroeide tot de Koninklijke Harmonie van Horst.

Nu, 200 jaar later, viert misschien wel de oudste muziekvereniging van Nederland dit heuglijke feit met een verrassend en avondvullend jubileumconcert op zaterdag 4 november om 20.00 uur in de Mèrthal in Horst. Dit concert vormt samen met een heilige mis en receptie op zondag 5 november, de afsluiting van een prachtig jubileumjaar. Musicalactrice en theaterdier Suzan Seegers en Roy Verbeek verlenen hun medewerking aan dit concert. Stenzel en Kivits zorgen voor een verrassende noot. Dit duo is een graag geziene act op belangrijke internationale komediefestivals en heeft inmiddels een indrukwekkende prijzenkast. Kaarten zijn te bestellen via www.harmonievanhorst.nl.