De organisatie van Vör de kerk op 't plein is klaar voor de aftrap van het carnavalsseizoen.
De organisatie van Vör de kerk op 't plein is klaar voor de aftrap van het carnavalsseizoen. Foto: Albert Hendriks

Nieuwe aftrap carnaval

Overloon | Carnavalsvereniging De Huibuuke wil de opening van het nieuwe carnavalsseizoen in Overloon nieuw leven inblazen. Met 'Vör de kerk op 't plein' op zaterdag 11 november hoopt de club liefhebbers uit Overloon en omliggende dorpen naar het 14 Oktoberplein te trekken.

Door Willem Menting

Vernieuwen en verbinden. Het zijn twee woorden die de laatste maanden veel vielen bij carnavalsvereniging De Huibuuke. Hoe kunnen ze iedereen, ook de jeugd, betrekken bij één groot carnavalsfeest? Het antwoord op die vraag denkt de club nu gevonden te hebben. "We willen iedereen bij ons nieuwe feest betrekken. Aan de jeugd hebben we zeker gedacht. Zo hebben we tijdens onze spectaculaire opening meerdere optredens die voor iedereen interessant zijn", zegt Wim von der Heide van carnavalsvereniging De Huibuuke.

Het programma begint al om 10.30 uur met het aftreden van prins Freek 1. Op die dag betreden Afslag 7, Hoondervel, Altied nooit te laat, Goedzat, Neppie Beppie, Björn en Mieke, Ricky Corony het podium voor de Theobalduskerk. "Ook de Venrayse hofkapel heeft aangegeven dat ze willen komen spelen. We proberen de hofkapel nog in te passen in ons programma. Verder zetten we een truck met een podium en catwalk voor artiesten recht voor de kerk. Carnaval is historisch gezien een katholiek feest dus dat leek ons wel mooi locatie. De kerk juicht het initiatief erg toe." Tijdens de eerste editie van 'Vör de kerk op 't plein' wordt ook de nieuwe prins van De Huibuuke bekendgemaakt.

De traditionele aftrap van het carnavalsseizoen op de 11de van de 11de is op het Vrijthof in Maastricht. Concurreren met de grootste opening kan Overloon niet. Toch hoopt het dorp op een feest voor jong en oud. "Veel mensen vinden het de laatste jaren veel te druk in Maastricht. Voor die mensen is het juist interessant om naar ons toe te komen. Carnavalsverenigingen zijn ook van harte welkom. Onze zustervereniging uit Maashees (De Bliekers, red) heeft al aangeven dat ze komen. De Keieschieters uit Vierlingsbeek bekijken ook nog of ze aanwezig kunnen zijn op de 11de van de 11de."

Het festijn zal tot het begin van de avond duren. Daar heeft de organisatie bewust voor gekozen. "We zien de laatste jaren een verschuiving. Carnaval is meer een feest van overdag geworden. Daar spelen we op deze manier op in. We hopen dat dit aanslaat. We werken in ieder geval nauw samen met een aantal horecaondernemers (Bos, De Pit, Effe en Heeren van Overloon, red) uit het dorp."

Volgens Von der Heide is het belangrijk dat het festival buiten gehouden wordt. Dat past volgens hem volledig in het straatje van de vernieuwing. "De bekendmaking van onze prins is altijd in buurthuis De Pit. Alleen als het erg slecht weer is, verplaatsen we naar binnen. De sfeer is buiten totaal anders." Als het aan De Huibuuke ligt, dan is de eerste editie van 'Vör de kerk op 't plein' de geboorte van een traditie. "We hopen echt dat dit een groot succes wordt. We hebben er hard voor gewerkt met een enthousiaste groep vrijwilligers. Het is festijn is voor iedereen gratis te bezoeken. Het is de bedoeling om de jeugd weer naar Overloon te trekken. Zij kiezen er nu vaak voor om naar Boxmeer of Venray te trekken."