'Geen toekomst Roekenbosch'

Blitterswijck | Er is geen toekomst voor recreatiepark Het Roekenbosch in Blitterswijck. Die conclusie trekt het parkbestuur, nadat het kennis nam van het onderzoeksrapport en een definitieve stop als enige reële optie uit de bus kwam.

Door Bas Dammers

Nadat in april duidelijk werd dat het asielzoekerscentrum in Blitterswijck nog dit jaar sluit, kwam de noodzaak om te komen tot een toekomstvisie in een stroomversnelling. In opdracht van de gemeente Venray en de provincie Limburg onderzocht een externe partij daarom de mogelijke toekomstscenario's voor het bosrijke Roekenbosch. Vier mogelijk toekomstige invullingen werden onderzocht: groeien, verbeteren, verdedigen en stoppen. Zou Het Roekenbosch groeien, dan betekent dit dat het vakantiepark zich zal ontwikkelen tot een volwaardig en grootschalig bungalowpark met centrale voorzieningen. Er zouden dan minimaal driehonderd woningen moeten komen en er vindt geen illegale bewoning plaats. Hoewel deze situatie tot een voor Venray oogstrelend park zal leiden, is het risico voor geldverstrekkers enorm. Om het recreatiepark uit te breiden zijn namelijk zeer hoge investeringen nodig. Een andere optie is om het bestaande park zoveel als mogelijk te benutten en er een kleiner en recreatief park van te maken. Naast dat de centrale voorzieningen worden hersteld, zou er dan plaats moeten zijn voor 165 kwaliteitsbungalows. Er is hier enkel plaats voor vakantiegangers. Voor het behouden van de huidige situatie, waar het scenario verdedigen zich op richt, lijkt geen enkele partij warm te lopen. Bij deze optie wordt volledig afgestapt van de recreatieve invulling en blijven permanente bewoning en de huisvesting van arbeidsmigranten toegestaan. Bovendien leidt dit niet tot een oplossing voor de lange termijn. Tot slot is het mogelijk om het park op termijn volledig te ontmantelen. Dit betekent dat het park per 31 december 2029, na het aflopen van de erfpachtcontracten, schoon wordt opgeleverd. Partijen zijn hier gevrijwaard van investeringsrisico's, maar tegelijkertijd ontbreekt de recreatieve kwaliteitsimpuls.

Volgens Coöperatieve Vereniging Het Roekenbosch volgt uit het adviesrapport dat heel concreet wordt geadviseerd om op termijn te stoppen met het park. Om hiervoor voldoende geld te verkrijgen, zou zijn geadviseerd om de bestaande woningen te verhuren aan arbeidsmigranten via een professionele partij. Hierdoor zouden ongewenste en onveilige situaties tot het verleden moeten behoren. Hoewel het bestuur van Het Roekenbosch in een e-mail aan haar leden schrijft dat definitief stoppen de enige reële optie is, benadrukt voorzitter Anne aan de Wiel dat de vereniging nog geen standpunt heeft ingenomen. "De bal ligt nu bij de gemeente Venray en de provincie Limburg. Wij zijn afhankelijk van de visie van deze twee partijen. Zij gaan namelijk over de vergunningen. Ons standpunt doet er zodoende niet toe." Het rapport is vorige week maandag kort door de drie partijen besproken. De komende periode nemen de gemeente Venray en de provincie Limburg de tijd om het rapport nader te bestuderen en een standpunt in te nemen. Beide instanties wilden niet inhoudelijk reageren. De verwachting is dat de overheden voor het einde van de maand met hun standpunt naar buiten treden. "Mochten de gemeente en provincie het advies van het rapport overnemen, dan zullen wij ons hierbij aansluiten", besluit Aan de Wiel.

Buurtbewoners kijken intussen met gefronste wenkbrauwen naar het onderzoek en de conclusies die het parkbestuur daaraan verbindt. "Het rapport is duidelijk naar één punt toe geschreven", meent parkbewoner Roger Verberkt. Volgens hem heeft het bestuur enkel oog voor de belangen van hun leden, zonder naar de consequenties voor het dorp en zijn omgeving te kijken. "Met het park is wel degelijk nog veel mogelijk, denk hierbij aan het realiseren van een zorgpark voor ouderen."

Het Roekenbosch was de afgelopen jaren veelvuldig negatief in de publiciteit. Opstootjes, drugshandel, prostitutie, vernieling en diefstal: het was er dikwijls aan de orde. In rap tempo veranderde het eens zo rustige Roekenbosch hierdoor in een park waar men liever wegblijft dan verblijft, tot grote onvrede van dorpsbewoners en politiek.


Kinderen gratis naar museum

Venlo | Het Limburgs Museum in Venlo biedt basisscholieren onderdak.

De basisschoolleraren staken op donderdag 5 oktober. Om de kinderen toch een dak boven hun hoofd te bieden, zijn zij die dag vanaf 11.00 uur welkom in het Limburgs Museum. Sinds vorige week is er een grote tentoonstelling te beleven over de kinderboeken van succesauteur Paul van Loon. De bezoekers maken kennis met de wereld van Dolfje Weerwolfje, De Griezelbus en Foeksia de miniheks. En Meester Kikker staakt nooit, in zijn klas is altijd plaats. In het museum kunnen de kinderen ook een tijdreis maken naar vroeger. Zoeken naar échte ridderzwaarden, naar duizenden jaren oude botten van wolmammoeten, of zien hoe Romeinen hun bruggen bouwden. Een dagje Limburgs Museum is leuker dan school en bijna net zo leerzaam. En dus nu voor één dag gratis te bezoeken voor kinderen van de basisscholen.


Wim Lammertink overleden

Venray | Op 84-jarige leeftijd is na een kort verblijf in Hospice Zenit Wim Lammertink overleden. Lammertink, voormalig bankdirecteur, had vele maatschappelijke functies binnen Venray.

Met name binnen SV Venray was hij bijna 35 jaar actief als bestuurslid. Hij verzorgde de pr en sponsoring en stond aan de wieg van de Business Club van de Venrayse voetbalvereniging. Lammertink was erelid van SV Venray. Daarnaast was hij onder meer betrokken bij de Lions Club Venray en bekleedde hij onder meer bestuursfuncties bij de Oranjevereniging, De Clockert, woningbouwvergeniging Noord-Limburg en de Stichting Aspergefeesten. Lammertink werd bij zijn afscheid als bankdirecteur onderscheiden als ridder in de orde van Oranje-Nassau.