Afbeelding
Foto:

Belgisch muzikaal eerbetoon in vernieuwde Stadspark Venray

Venray | Op zondag 3 september kon men in het vernieuwde Stadspark van Venray volop genieten van een bijzonder concert, dat uitgevoerd werd door het befaamde Belgische koper-ensemble Belgian Brass. Het gratis toegankelijke openlucht concert was georganiseerd door de Stichting opLOCATIE, in samenwerking met de gemeente Venray en Stichting Stadspark Venray. Het werd onder ideale weersomstandigheden een drukbezocht, gedenkwaardig concert in de rustige, sfeervolle ambiance van het mooie vernieuwde Stadspark in het historische hart van Venray.

"Muziek verbindt" bedacht ik me nog vooraf. En toen "Jesu bleibet meine Freunde" van Bach werd gespeeld, concentreerden mijn gedachten zich voornamelijk op het nabijgelegen voormalige klooster en het kerkgebouw. Zo bleef ik gefocust op een passage uit de geschiedenis van klooster Jerusalem, die voorafging aan de komst van de Zusters Ursulinen in 1838, waarin uitgerekend Belgiƫ zo'n belangrijke rol speelde.

Klooster Jerusalem werd in 1422 gesticht door de zusters van het Gemene Leven, die zich later aansloten bij de Reguliere Kanunnikessen van Sint Augustinus. Het klooster, toegewijd aan de Heilige Ursula en Sint Antonius Abt, was sinds 1467 bekend, maar werd in 1802 op last van Napoleon gesloten.

Echter, de toenmalige rector Saedt gaf de moed niet op en kocht het gebouw in 1810. Hij bleef er tot zijn dood in 1835 in wonen, samen met (oud-)Kanunnikessen. Bij zijn overlijden liet hij het gebouw na aan de Sint-Petrus' Bandenkerk onder voorwaarde dat, zodra de wet dat toeliet, het weer in dienst moest worden gesteld van de opvoeding van meisjes. En dat geschiedde in 1838.

Want in de jaren 1830-1839 was Limburg bij de Belgische Opstand aangesloten: Venray stond onder het bestuur van de katholieke Belgische koning, hoorde bij het bisdom Luik, was een Belgisch dorp waarin een klooster mocht worden gesticht. De Venrayse pastoor van Elsberg had in 1835 al geprobeerd om enkele zusters naar Venray te krijgen. In 1838 trokken 8 jonge zusters in een huifkar van Tildonk (bij Leuven) naar Venray en begonnen heldhaftig het nieuwe Jerusalem op te bouwen. Zij zijn er toen in geslaagd om van Jerusalem een over heel Nederland en ver daarbuiten befaamd meisjespensionaat te maken. Overigens leek het indrukwekkende "Summon the Heroes" (De Helden erbij halen) van Williams, direct na de pauze, daarop mooi aan te sluiten.

Waar het concert diende om bij een breed publiek meer bekendheid te geven aan het vernieuwde Stadspark, is men daarin meer dan geslaagd. De bekwame en befaamde Belgische musici hebben, met hun gevarieerde repertoire, niet alleen de loftrompet gestoken over het mooie Stadspark, maar ook over zijn bijzondere monumentale omgeving.

Foto en tekst: Frans de Roos. Bronnen o.a.: Stichting opLOCATIE; Wikipedia. Stichting Venray Monumentaal (SVM): secretariaat Vliezenweg 1, 5801 JC Venray, e-mail: venraymonumentaal@live.nl