Afbeelding
Foto:

Lintje voor luitenant-kolonel

Venray | Burgemeester Hans Gilissen heeft vrijdag aan luitenant-kolonel René van Broekhoven (59) een koninklijke onderscheiding uitgereikt bij gelegenheid van de viering van diens afscheid in de officiersmess van het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando in Venray. Hij is benoemd tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau met de zwaarden.


Luitenant-kolonel Van Broekhoven wordt geroemd omdat hij zich tijdens zijn hele dienstperiode structureel ook buiten werktijden uitzonderlijk intensief heeft ingezet, onder andere bij uitzendingen naar Bosnië en Turkije, waarneming van diverse commandanten en bij de oprichting van het Opleidings- en Trainingscentrum Grondgebonden Lucht- en Raketverdediging. Hij heeft vijf grootschalige reorganisaties (be-)geleid met ingrijpende consequenties voor grote groepen defensiepersoneel, waaronder de oprichting van DGLC in Venray (samenvoeging van onderdelen van Koninklijke Landmacht en Koninklijke Luchtmacht van 2010-2012).

Maar het meest in het oog springt zijn niet aflatende inzet bij de invoering van het Army Ground Based Air Defence System (1997-2006), waarbij hij zorgde voor de invoering van dit nieuwe wapensysteem en een verandering in de filosofie over de wijze van inzet van deze systemen. Daarnaast heeft hij zich als vrijwilliger ingezet als voorzitter van de Personeelsadviesraad Luchtdoelartillerie, voorzitter van de stuurgroep Viering 100 jaar Grondgebonden Luchtverdediging in 2017, bestuurslid/voorzitter van Jong Brabant (voetbalvereniging met 600 leden), hockeycoach bij Mixed Hockey Club Berkel-Enschot en wiskundebegeleider voor middelbare scholieren.

Burgemeester Gilissen verving bij de uitreiking burgemeester Peter Noordanus van Tilburg, die op 29 september zijn eigen afscheid als burgemeester viert. J. van Broekhoven is woonachtig in Berkel-Enschot, gemeente Tilburg.

Foto: Twitter Hans Gilissen.