Het gouden bruidspaar Frans van Erp en Tonny van Erp-van den Elzen.
Het gouden bruidspaar Frans van Erp en Tonny van Erp-van den Elzen. Foto: Rikus ten Brücke

"Lachen om kleinste dingen"

Venray | Frans van Erp (74) en Tonny van den Elzen (73) zijn op vrijdag 6 oktober vijftig jaar met elkaar getrouwd. Alle reden dus om stil te staan bij dit Venrayse liefdeskoppel met Zuid-Limburgse roots.

Door Sven Poels

De vonk tussen Tonny uit Brunssum en Frans uit Hoensbroek slaat over tijdens het carnaval in 1966. "Ze zag dat ik knap was", grapt Frans als deze bewuste dag ter sprake komt. Tonny vult aan: "We hebben gedanst en toen heeft Frans me naar huis gebracht." Lachend: "Tot aan de berg, de rest moest ik zelf doen."

Desondanks bleven de vervolgafspraakjes niet uit. Frans: "We deden samen praten, koffiedrinken en heel veel kaarten."

Ook de 'liefdeskaart' werd gespeeld, en goed: op 6 oktober 1967 trouwden ze voor de wet en op 3 mei 1968 voor de kerk.

De eerste vijf jaar van hun huwelijk woonden ze in Sittard, waar dochter Gerlinda (1969) en zoon Alexander (1972) werden geboren. Frans werkte in die jaren bij Philips in Sittard en in de bouw in Duitsland.

Daar kwam in 1973 verandering in, toen Frans kon beginnen bij printerfabrikant Xerox in Venray. Het gezin verhuisde van Zuid-Limburg naar de Venrayse Wagnerstraat. "Er waren hier toen nog geen straten", weet Frans zich nog te herinneren.

De Amsterdamse buren (gouden bruidspaar Bron-Koffyberg), met wie ze al die jaren goed contact hebben onderhouden, waren er toen al wel. Tonny: "Als we heimwee hadden, gingen we bij elkaar op bezoek."

Frans werkte tot 1998 in de productie, maar ook Tonny zat niet stil. Ze somt op: "Ik heb bij Xerox gepoetst, zeventien jaar in de Venrayse carnavalswinkel Thetru gestaan, daarna bij Loohorst en het Roekenbosch de huisjes schoongemaakt, in een rozenkwekerij gewerkt en een jaar of tien bij het Vincent van Gogh."

Er was ook tijd voor ontspanning. "We zijn veel met de kinderen en de buren naar de camping en pretparken geweest", aldus Frans. "De mooiste herinneringen zijn de vakanties: we zijn onder andere in Canada, Oostenrijk, Spanje, Turkije, Portugal en Tsjechië geweest. Lekker niksen, genieten van een hapje en een drankje."

Toch was het niet altijd pais en vree. "Toen ik in de WW zat was het wel even moeilijk", vertelt Frans, die nog altijd graag jeu de boules speelt. "Maar ondanks dat hebben we altijd heel veel gelachen, om de kleinste dingen." Daarin schuilt het geheim van een lang en gelukkig huwelijk, bezweert het gouden bruidspaar. "En elkaar accepteren. Het is geven en nemen."

Inmiddels zijn er drie kleinkinderen (22, 13 en 7 jaar) en kabbelt het leven voort. Tonny: "We leven bij de dag."

Frans, met een lach: "Zo kunnen we nog wel een jaartje of veertig doorgaan. Gewoon adem blijven halen."