Gedragslijn horeca-bv's

VENRAY | De poging om tot een gezamenlijk convenant te komen over commerciële horeca-bv's is gestrand. Daarom stelt het college een gedragslijn voor waaraan alle partijen zich moeten houden.

Door Henk Willemssen

De nieuwe gedragslijn moet ervoor zorgen dan concurrentieverstorende effecten van bv-constructies op de reguliere horeca zo veel mogelijk worden uitgebannen. Het probleem is dat gemeenschapshuizen en andere gesubsidieerde instellingen een commerciële horecatak opzetten. Daardoor kunnen de regels van de paracommercie eenvoudig worden omzeild. De Venrayse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland spreekt van oneerlijke concurrentie en verzet zich hier heftig tegen. Ook het Venrays Ondernemers Platform (VOP) keurt de bv-constructie af.

Na een jarenlange impasse werd in juni een rondetafelgesprek gehouden in het gemeentehuis. Het college is nu eindelijk met een standpunt naar buiten gekomen.

B en W stellen voorop dat stichtingen vrij zijn een bv op te richten voor de exploitatie van horeca-activiteiten. 'In principe zijn wij ook niet tegen deze bv-constructies mits het transparant gebeurt', meldt het college. Met transparantie wordt bedoeld dat de geldstromen van de stichting en de bv strikt gescheiden zijn. Om te voorkomen dat subsidiegeld verdwijnt in de horecatak. Zoals destijds bij de schouwburg het geval was.

Daarnaast worden nieuwe bv-constructies ontmoedigd in het nieuwe subsidiebeleid. Het gaat zelfs zo ver dat instellingen geen subsidie meer ontvangen als ze een commerciële horecatak opzetten. Bij de bestaande bv-constructies worden de afspraken opnieuw onder de loep genomen. Daarbij staat transparantie voorop. Zodat duidelijk zichtbaar is waaraan de subsidiegelden worden besteed. Voor de schouwburg betekent dit dat de subsidie alleen voor de culturele theaterfunctie mag worden gebruikt. Anderzijds beseft het college dat een 'strakke toepassing van de regels een inbreuk kan zijn op de vitaliteit van de schouwburg'. De schouwburg is immers van groot belang voor de aantrekkingskracht van het centrum. Bovendien heeft de schouwburg een 'positieve spin-off voor de omgeving'. Met andere woorden: horecazaken aan het Schouwburgplein en daarbuiten profiteren van de theaterbezoekers. Het bestuur van de schouwburg is volgens de gemeente bereid om in overleg Koninklijke Horeca Nederland te bekijken op welke manier de omliggende horeca nog meer profijt kan hebben van de schouwburg.