Hubert Custers met zijn gezin en personeel oor de werkplaats aan de Hofstraat.
Hubert Custers met zijn gezin en personeel oor de werkplaats aan de Hofstraat. Oude foto

De Goedkope Winkel

Venray | Deze foto van meubelmakerij Hubert Custers met zijn gezin en personeel is genomen rond 1914 voor de werkplaats aan de Hofstraat. Franciscus Hubertus (Hubert) Custers werd geboren aan de Langstraat in Venray op 15 december 1870 als zoon van de huisschilder Johannes Lodewijk Custers en Anna Maria van den
Berg.

Op 5 mei 1896 trouwde hij in Boxmeer met Henrica Johanna de Best. Ze gingen aan de Langstraat wonen en kregen een zoon. Henrica overleed op 28-jarige leeftijd op 27 september 1899. Op 19 april 1901 hertrouwde Hubert met Jacoba Huberta (Bertha) Hoedemaekers. Bertha was eveneens in Venray geboren en wel op 27 maart 1868 als dochter van broodbakker Hendrikus Hoedemaekers, getrouwd met Hendrika Henckens, aan de Langstraat. Op dat moment was Hubert lid van schutterij Het Hof en was het gebruikelijk dat de schutterij het pasgehuwde lid een aubade bracht. Ook kreeg het bruidspaar voor de woning aan de Langstraat 5 een eerbetoon met het vaandel. Hubert en Bertha kregen nog drie kinderen. Het gezin verhuisde naar de Hofstraat. Hubert was meubelmaker en verkocht naast meubelen ook spiegels, schilderijen en lijsten. Schilderijen in een brede zwarte lijst met glas rondhoekig met de afmetingen 82 x 60 cm verkocht hij voor ƒ1,50 per stuk. Een fijne bruine lijst kostte ƒ 2,50 en een extra bruine lijst met goud had je al voor ƒ 3. Ook voor het inramen van platen was je bij Hubert aan het juiste adres. Rond 1903 werd het assortiment uitgebreid met bamboemeubels en luxe artikelen. Ook sport- en kinderwagens, vogelkooien, kapstokken, reis- en handkoffers werden verkocht. Op 15 april 1921 vestigde Johan Claessens zich in het pand en bleef de naam De Goedkope Winkel voeren.

Hij verkocht speelgoed, kinderwagens, galanterieën, luxe- en huishoudelijke artikelen, emaille, glas en porselein. Op 8 mei 1941 overleed Bertha en op 10 januari 1943 Huub, beiden in Venray.

V.l.n.r.: Hubert Custers; zoon Louis; dochter Marietje; Bertha Custers-Hoedemaekers met neefje Pietje Hoedemaekers op de arm; Driekske Smits; Wim Sijbers; Jeannette van Avezaath; Agnes Gommans; Harrie van Opbergen; Pierre Goumans. De twee jongens vooraan zijn Piet Baken (l) en Bèr Litjens. De twee heren achteraan zijn Piet Michiels (l.) en H. Baeten.

Foto: Gemeente Archief collectie Jan van der Putten / collectie Harrie Coopmans. Kijk ook eens op www.rooynet.nl. Daar vindt u tal van oude foto's, films, documenten en geluidsfragmenten. Ook kunt u daar oude jaargangen van Peel en Maas en het Genealogisch Archief van de Gemeente Venray inzien.

Werkgroep RooyNet/Historisch Platform Venray