Venray laat zich aftroeven door Wittenhorst

Venray-Wittenhorst 1-2 (0-0).

Doelpunten: 47. Jarno Peeters 1-0; 56. Thom Derks (strafschop) 1-1; 68. Willem Heijnen 1-2. Scheidsrechter: Bechay (Boxmeer). Toeschouwers: 650. Gele kaart: Jordy Wismans, Ruud Keijzers (Venray), Bart Spreeuwenberg en Daan Verlijsdonk (Wittenhorst). Bijzonderheid: voor aanvanf werd een minutt stilte gehouden vanwege het overlijden van oud-bestuurslid Wim Lammertink.

SV Venray: Stiphout; Wismans, Keijzers, Van Dijck en Jesse Peeters; Pelzer (69. Vullings), Van Mil en Jarno Peeters; Deenen (81. Willemse), Touratzidis en Vievermans.

Door Henk Willemssen

VENRAY | Het strijdende Venray stapte zaterdagavond als verliezer van het veld (1-2) in de derby tegen rivaal Wittenhorst in de eerste klasse D. De rood-witten namen vlak na de pauze de leiding maar bezweken daarna toch onder de druk van de Horstenaren.

Trainer Stef Sijbers had zijn basiself op twee plaatsen gewijzigd. Jarno Peeters en Danny Pelzer namen de plaatsen in van Joy Koenen en Armend Shala. Vanaf de aftrap hadden de Venraynaren het lastig tegen het energiek spelende Wittenhorst. De bezoekers drukten de thuisploeg in het defensief. Jordy Wismans ontving al snel geel toen hij Thom Derks vloerde. De Horstenaren bleven het doel van keeper Sam Stiphout bestoken. Het gevaarlijkste moment ontstond halverwege de eerste helft toen spits Willem Heijnen de paal raakte. Wonderwel overleefde de Venrayse ploeg de Horster aanvalsgolven. Na een halfuur kantelde de wedstrijd. Wittenhorst was uitgeraasd en de thuisclub kon steeds meer ondernemen. Wesley Deenen draaide een voorzet boven op de lat. De beste kans was vlak voor rust voor de 17-jarige Bram Vievermans die net voorlangs schoot.

"We begonnen sterk en kregen ook kansen genoeg", zag de uit Venray afkomstige Horster trainer Ales Jurcik. "In het laatste kwartier voor rust kwamen wij ineens onder druk te staan. Dat deed Venray goed."

Na de theepauze trokken de rood-witten de stijgende lijn door. Dimitris Touratzidis opende op rechts op de doorgelopen back Jordy Wismans. Die gaf een puike voorzet waaruit Bram Vievermans op keeper Sjors Witt strandde. In de rebound schoot Jarno Peeters toch raak: 1-0. "We begonnen veel te slap aan de tweede helft", vond Jurcik. "Voordat we een bal hadden geraakt, stonden we al met 1-0 achter."

Na de openingstreffer nam Wittenhorst het initiatief over. Venray kreeg het alsmaar lastiger en kwam defensief onder zware druk te staan. Laatste verdediger Ruud Keijzers moest aan de noodrem trekken toen Rob Zanders dreigde door te breken: geel en strafschop. Thom Derks gaf doelman Sam Stiphout vanaf elf meter geen schijn van kans. Hard en zuiver verdween de bal in de kruising: 1-1. "Een terechte penalty", oordeelde Ales Jurcik. "Het was ook de ommekeer in de wedstrijd." Stef Sijbers baalde na afloop nog van de manier waarop de strafschop viel. "We hadden eerder moeten ingrijpen. Jesse Peeters liet zijn man te makkelijk lopen. Hij had een overtreding moeten maken en desnoods geel moeten pakken. Die slimmigheid missen we. Daardoor kwam Ruud in de problemen en ging de bal op de stip."

Toch herpakte het jonge Venrayse team zich. Dimitris Touratzidis ging te vaak op de solotoer tegen een overmacht aan oranje-hemden. Dat leverden de Horstenaren vlak na elkaar wel twee gele kaarten op. Na driekwart wedstrijd kwam Venray op achterstand. Rob Zanders brak door over de rechterflank en uit zijn voorzet kopte Willem Heijnen raak: 1-2. "Er was geen druk op de speler die de voorzet gaf", zei Stef Sijbers. "Daarna kon die spits vrij inkoppen. Dat mag niet gebeuren op dit niveau."

Sijbers bracht met Jeroen Vullings een extra spits. Tien minuten voor tijd maakte de teruggekeerde Robert Willemse zijn rentree als pinchhitter. De van Blerick afkomstige allrounder was ruim tien maanden uit de roulatie nadat hij eind november 2016 in een oefenduel met Panningen een kruisband afscheurde. Venray zette aan voor het slotoffensief, maar grote kansen leverde het niet meer op. "Vorig jaar verloren we tweemaal kansloos van Wittenhosrst. We zijn nu dichterbij gekomen maar staan wel met lege handen", besefte Sijbers die desondanks hoopvol is. "We kunnen allemaal heel goed voetballen. Dan zie je terug op de trainingen. De grootst uitdaging is dit te vertalen naar de wedstrijd."