Jan Boezeroen kreeg landelijke bekendheid met zijn lied De Fles.
Jan Boezeroen kreeg landelijke bekendheid met zijn lied De Fles. Foto: Henk Lammen

60 jaar op de bühne

Venray | Jan Boezeroen, pseudoniem van Johnny Goverde, viert zijn zestigjarig bestaan als zanger. De in Venray woonachtige voorvechter van het Nederlandstalige lied viert dit met een jubileumoptreden, op zaterdag 18 november in feestzaal Sterrebosch te Wijchen. "Ik vind het nog steeds prachtig om voor mijn oudere fans te zingen."

Door Sven Poels

Al op de lagere school stond Johnny Goverde (Steenbergen, 1933) op de spreekwoordelijke bühne. "Het begon met gedichten voorlezen, omdat ik toevallig een onderwijzer had die daarvan hield. Ik ontwikkelde me zeer snel en ook bij de zangles op school stak ik er bovenuit. En toen mijn vriendjes gingen voetballen, moest ik per se op gitaarles. Het heeft er dus altijd wel in gezeten."

Vanaf zijn zestiende was Goverde te vinden op kermissen in voornamelijk Noord-Brabant. Een kleine twintig jaar lang trad hij daar op met zijn orkest. "We kwamen ook op feesten en partijen. Ik ben toen regionaal heel erg bekend geworden." Eind jaren zestig leverde hem dat een contract op bij een platenmaatschappij en werd zijn eerste langspeelplaat opgenomen.

Landelijke bekendheid vergaarde Goverde in 1970, met het nummer De Fles. "Vanaf dat moment was ik 'de zuipende artiest'." Ouderen onder ons zullen zich het pakkende refrein nog wel kunnen herinneren: 'Mocht ik door de drank bezwijken / Mocht ik naar de donder gaan / Laat dan op mijn grafsteen prijken / 'Hij kon niet meer op z'n benen staan'.'

"Zo'n tekst kon ik niet onder mijn eerdere artiestennaam Disco Johnny uitbrengen, dus toen heb ik de naam Jan Boezeroen verzonnen." Goverde verklaart: "Het staat voor een hardwerkende man, iemand die van een dubbeltje nooit een kwartje maakt. Een boezeroen is een kiel, een soort werkoverhemd."

Onder zijn nieuwe pseudoniem zou Goverde nog vele successen meemaken. "Ik heb in totaal twaalf hits gescoord, waaronder De dronkaard en Hé hé kijk daar 'ns." Met dat laatste nummer won hij in 1972 de eerste prijs in het Belgisch-Nederlandse televisieprogramma Het beste VARA-BRT-carnavalslied en in 1975 deed hij dat nogmaals met Ze kunnen de pot op. "In 1972 kreeg ik tevens de Conamus-onderscheiding voor de single Ze Zeggen in de rubriek 'Het meest populaire Nederlandstalige lied'."

Goverde hield zich niet uitsluitend bezig met zingen. Hij schreef zijn eigen teksten, maar ook die van gerenommeerde polderartiesten als Jack de Nijs (alias Jack Jersey), Fred Stuger en de Zangeres Zonder Naam. Aan het begin van de jaren zeventig had hij zijn eigen programma op Radio Noordzee, de Jan Boezeroen Show. En alsof dat nog niet genoeg was runde hij grammofoonplatenzaken in Steenbergen en Zevenbergen. "Ik was zakelijk aangelegd en heb altijd van de muziek kunnen leven."

Rond de eeuwwisseling stokte de hitproductie, maar stoppen met zingen? Ho maar. Johnny Goverde alias Jan Boezeroen staat nog altijd op het podium, ook al bereikte hij afgelopen dinsdag de respectabele leeftijd van 84 jaar. "Ik treed nog steeds op, al ben ik voor het affiche niet meer zo interessant. Er zijn inmiddels zoveel nieuwe gezichten."

De oudere garde blijft hem echter onverminderd trouw. "Van de fans die nog in leven zijn, zitten de meeste in bejaardentehuizen." Goverde is daar dan ook een graag geziene gast. "Ik vind het nog steeds prachtig om voor ze te zingen. Het geeft mij hetzelfde genot als vroeger. Zolang ik zo fit ben als nu hoop ik dat nog lang te mogen ervaren."

Omdat het dit jaar zestig jaar geleden is dat Goverde begon als artiest, vindt er op 18 november van 20.30 uur tot 01.30 uur een jubileumoptreden plaats in feestzaal Sterrebosch in Wychen.

Kaarten voor deze avond (10 euro per stuk) zijn verkrijgbaar via www.alho-events.nl of bij Culinair Creatief op Keizersveld 20 in Venray. Tevens kan men zich daar opgeven voor de bus die vanuit Venray naar Wijchen zal rijden.