Human Bodies in Asteria

Venray | De omstreden tentoonstelling Real Human Bodies komt naar Hotel Asteria in Venray. Tijdens de expositie wordt gebruikgemaakt van overleden personen. Volgens tegenstanders van de tentoonstelling worden de lichamen illegaal geïmporteerd uit China. Daar zijn echter geen harde bewijzen voor.

Asteria-manager Jaco Nabuurs is dan ook niet bang voor de aantijgingen. "Deze beschuldigingen zijn nooit door iemand bewezen. Er zijn altijd voor- en tegenstanders. Dat zie je bijvoorbeeld ook bij oorlogsmusea en dierproeven. Het is een lastige discussie, maar zolang er geen bewijzen zijn, zie ik absoluut geen bezwaren voor deze expositie."

Nabuurs denkt dat het zelfs bijna onmogelijk is om dode lichamen uit China het land binnen te smokkelen. "De controles zijn tegenwoordig zo streng. Een van de organisatoren zei onlangs nog: 'Je kunt nog geen vlieg illegaal het land binnensmokkelen.' Ik denk dat hij gelijk heeft."

Tijdens de expositie van Real Human Bodies zijn dus echte lichamen voor het publiek te zien. De tentoonstelling heeft als doel de anatomische wetenschap door te geven. Bezoekers kunnen onder meer de longen vergelijken van een roker met die van een niet-roker. "Het is heel confronterend, maar ik denk dat het voor schoolklassen en andere geïnteresseerden een erg leerzame expositie is."

De rondtrekkende tentoonstelling stuitte in Weert op enige protesten. Als dat in Venray ook het geval is, dan loopt Nabuurs daar niet voor weg. "Gelukkig heeft iedereen in Nederland het recht om te protesteren en zijn of haar mening te ventileren. Meestal gaat het om stille protesten. We wachten af, daar kunnen we toch niks aan doen. Ik ben er niet bang voor." Bang om een dak te bieden aan een illegale tentoonstelling is Nabuurs ook niet: "Misschien val ik in herhaling, maar er is niks bewezen. Achteraf is het natuurlijk altijd makkelijk praten. Zolang er niks aan de hand is, zie ik geen bezwaren." Volgens Real Human Bodies zijn de lichamen afkomstig van Amerikaanse donoren. Via het Body Donation Program en het Willed Body Program worden volgens de organisatie jaarlijks zo'n 20.000 echte lichamen beschikbaar gesteld voor de anatomie. In het verleden ging het echter wel eens mis met een andere tentoonstelling. Gunther von Hagens uit Duitsland stuurde in 2004 zeven lichamen terug naar China. De controversiële anatomist gaf toe dat de lichamen die hij gebruikte mogelijk geëxecuteerde gevangen waren.