Burgemeester en dijkgraaf steunen volmolen

Venray | Burgemeester Hans Gilissen en dijkgraaf Patrick van der Broeck zijn ambassadeur van de volmolen van Stichting Loobeek. De stichting wil in het Loobeekdal een drietal historische elementen realiseren: een boerenschans, een volmolen en een schaapskooi.

Van de boerenschans, een middeleeuws verdedigingswerk, is in de zomer van 2017 het grondlichaam en bijbehorende gracht gerealiseerd. De volmolen zal in 2018 gebouwd worden. Met deze drie elementen wil de Stichting de binding tussen Venray en het Peelgebied in beeld brengen, waarbij in het verleden de schapenhouderij en -handel een belangrijke activiteit was. Daarnaast wil de stichting in deze omgeving de beleving van de natuur versterken door werken in de natuur mogelijk te maken, natuureducatie te verzorgen en toeristisch-recreatief medegebruik te stimuleren.

Een vierde doel is het presenteren van de historie van de Venrayse schaapscompagnieën, een onderbelicht deel van de geschiedenis van deze streek. In Venray zijn volgens de annalen twee volmolens geweest, eentje in het Venrays Broek en eentje in de Spurkt. Deze zijn echter verdwenen omdat deze wijze van behandeling van wol economisch niet meer rendabel was. In een volmolen werden wollen dekens bewerkt tot vilt. Door de industrialisatie raakten de volmolens in verval. De herinrichting van het Loobeekdal bood ruimte om de volmolen, de boerenschans en een schaapskooi weer een plaats te geven. De ambassadeurs werken graag mee om dit stukje historie en historisch ambacht in beeld te brengen in samenhang met het rijke verleden dat Venray en omgeving kent met betrekking tot de schapenhouderij en de daarvan afgeleide activiteiten. De benodigde gelden dient de stichting te verwerven door fondsenwerving en het meedoen aan activiteiten als de BankGiro Loterij Molenprijs 2017.

Gilissen en Van der Broeck nodigen iedereen uit om te stemmen op dit project. Het winnen van de prijs zou een flinke impuls geven. Iedere stem levert de stichting één euro op. De hoofdprijs bedraagt 50.000 euro. Het waterschap heeft al een mooie bijdrage toegezegd. Samen met de opbrengst van de Molenprijs zal dat de basis vormen voor de realisatie van de volmolen. De stichting heeft het werktuig al in eigen beheer door vrijwilligers kunnen maken. De Stichting heeft de indruk dat de bewoners van Venray en (verre) omgeving het project een warm hart toedragen en dus volop stemmen met elk e-mailadres dat ze ter beschikking hebben. De stemperiode loopt tot 2 oktober. Stemmen kan via www.molens.nl/volmolen.


Landelijk dialoogfestival

Oostrum | Op zondagmiddag 29 oktober vindt in Gilde Opleidingen in Oostrum Het Leukste Dialoogfestival van Nederland plaats. Dankzij een gevarieerd programma kunnen bezoekers de kracht van de dialoog als gespreksvorm beleven. Naast sprekers, onder wie professor Noëlle Aarts, zijn er vele lezingen, dialogen en workshops.

De dialoog heeft een vaste plek verworven in de Nederlandse maatschappij: dit jaar is het vijftien jaar geleden dat in Rotterdam de eerste dialoog plaatsvond; Stichting Nederland in Dialoog bestaat tien jaar; en Venray in Dialoog bestaat vijf jaar. De dialoog brengt Nederlanders met elkaar in gesprek en leidt tot meer begrip. Hoog tijd om de dialoog te vieren, vindt de werkgroep Venray in Dialoog. In het onderwijs, bij gemeenten en in de zorgsector is de dialoog een simpel en effectief middel om naar mensen te luisteren en hen echt te betrekken: de dialoog versterkt participatie. Het Leukste Dialoogfestival van Nederland moet bezoekers inspireren mee te doen aan maatschappelijke dialogen en stimuleert organisaties om deze gespreksvorm in te zetten in hun communicatie met bijvoorbeeld leerlingen, ouders, inwoners of cliënten. Tijdens het festival kunnen bezoekers kennismaken met verschillende dialoogvormen, zoals de stiltedialoog, schilderdialoog, jongerendialoog en theaterdialoog. Daarnaast zijn er onder meer workshops over de aanpak 'Zorg Verandert' die de dialoog succesvol inzet. Onder anderen Hans Gilissen (burgemeester van Venray en beschermheer Venray in Dialoog) en Karin Oppelland, directeur Nederland in Dialoog, delen hun ervaringen met de dialoog. Naast het Dialoogfestival organiseert de werkgroep Venray in Dialoog elke tweede woensdagavond van de maand een Dialoogcafé in Proeflokaal Goesting en jaarlijks in november een Week van de Dialoog. Ook dit jaar zijn er in de week van 3 tot en met 12 november dialogen op diverse plekken in Venray. Deelname aan het Dialoogfestival en de andere de activiteiten van Venray in Dialoog is gratis. Vooraf aanmelden via www.venrayindialoog.nl.


Zwemvierdaagse

Venray | De Venrayse zwemvereniging Spio houdt dit jaar de zwemvierdaagse van maandag 9 tot en met vrijdag 13 oktober in sportcentrum De Sprank aan de Kempweg 70 in Venray. Spio houdt dit evenement in samenwerking met de triatlonafdeling van ATV Venray Beweegt en LACO sportcentrum de
Sprank.

Iedere dag start het eerste blok om 18.00 uur en duurt tot 18.40 uur. Vervolgens is er een korte clinic door één van de afdelingen. Het tweede blok start om 18.50 uur en duurt tot 19.30 uur.

Er kan gezwommen worden over de verschillende afstanden: 250 meter (10 banen), 500 meter (20 banen) en 1000 meter (40 banen). Op de vrijdag mag de jeugd aansluitend discozwemmen in het recreatiebad. Inschrijven voor de wemvierdaagse kan via de website www.zwem4daagse.nl.