Oud-raadslid Henk Janssen overleden

MEERLO | Voormalig gemeenteraadslid Henk Janssen (67) uit Meerlo is overleden. Hij was van 1994 tot 2002 fractievoorzitter van Gemeentepartij'94 in de gemeenteraad van Meerlo-Wanssum.

Janssen heeft zich veel ingezet voor de sportbeoefening. Van 2001 tot 2013 was hij stichtingsvoorzitter van sportpark Bergbos in Meerlo. Daarna van het vernieuwde sportpark De Meulebèèk in Wanssum, de thuishaven van onder meer SV United. Met zijn juridische kennis was hij een bekwaam en ervaren voorzitter.

Hij was ook bijna 25 jaar actief binnen de tuchtcommissie van Judobond Nederland, waarvan tien jaar als voorzitter.


Sterke stijging kwijtscheldingen

VENRAY | Steeds meer minima in de gemeente Venray maken gebruik van kwijtschelding van lokale lasten. In 2012 ging het nog om 758 personen. Vorig jaar werd de grens van duizend gepasseerd.

Op 1 september 2017 staat de teller op 1041. De stijging wordt veroorzaakt doordat de gemeente zelf actief mensen benaderd die betalingsproblemen hebben. Iedereen die op of onder de bijstandsnorm zit komt in aanmerking voor kwijtschelding, Het gaat vooral om afvalstoffenheffing en rioolrecht. Per persoon kan het bedrag oplopen tot meer dan 200 euro per jaar. De doelgroep komt vrijwel niet in aanmerking voor vrijstelling van ozb, omdat minima meestal wonen in een huurhuis. De gemeente heeft vorig jaar 132.500 euro aan afvalstoffenheffing kwijtgescholden. Bij het rioolrecht bedroeg de kwijtschelding 89.500 euro.


Grote Kerk krijgt buitenverlichting

VENRAY | In de begroting van 2018 heeft de gemeente 66.000 euro uitgetrokken voor de buitenverlichting van de Grote Kerk.

De gemeenteraad heeft in een motie gevraagd het monumentale kerkgebouw in hartje Venray in de avonduren te verlichten. De aanschaf van de verlichting bedraagt 99.000 euro. Hiervan neemt de gemeente tweederde deel (66.000 euro) voor haar rekening. Tevens betaalt de gemeente de energielasten van circa 2.000 euro per jaar. Het kerkbestuur zorgt als eigenaar voor het beheer en onderhoud.