Jonna Kessels (links) en Annemarie Schütte:
Jonna Kessels (links) en Annemarie Schütte: "We gaan er voor." Foto: Henk Lammen

"Een enorme uitdaging"

Venray | De handbalsters van Manual verrasten vorig seizoen vriend en vijand door na een slopend seizoen de titel te pakken in de derde klasse. Zaterdag 30 september debuteert de ploeg van coach Twan Rongen in de tweede klasse met een thuiswedstrijd tegen Saturnus. "Dit wordt echt een enorme uitdaging."

Door Henk Lammen

Annemarie Schütte (25) en Jonna Kessels (21) maakten vorig jaar deel uit van de ploeg die de kampioensschaal in de wacht sleepte. Na een matige competitiestart, een trainerswissel en een spectaculaire overwinning op de slotdag mocht de champagne worden ontkurkt. "Het was echt een bijzonder seizoen", blikt Schütte terug op de ontknoping van het kampioensjaar. In sporthal De Wetteling werd naaste concurrent Bevo met een doelpuntje verschil afgetroefd. Haar ogen glinsteren als die wedstrijd weer de revue passeert. "Het was een verschrikkelijke wedstrijd. Volle tribunes, ik stond echt stijf van de spanning. In de slotminuut hadden we balbezit, maar werd onnodig op goal geschoten. Mis….. Ik dacht toen speel dit uit, waarom schiet je nou? Gelukkig stopte jij vlak voor tijd nog een bal. We hebben echt geluk gehad. Na afloop stond ik te trillen. Het was ook de eerste keer dat ik kampioen werd." Met jij doelt Annemarie op haar vier jaar jongere teamgenote Jonna, die in december noodgedwongen werd gebombardeerd tot keepster en in de tweede helft van het seizoen een hoofdrol vervulde. Zij nam de plaats onder de lat in van de zwangere Katrijn Koenen. "Er moest toch iemand keepen", zegt ze met een glimlach. "Ik had nog nooit een wedstrijd gekeept, maar durfde het wel." Met de veelzeggende woorden 'ik wel proberen', ging ze het avontuur aan. "Het ging heel goed", geeft Annemarie haar ongevraagd een dik compliment. "Ze stond er echt, zonder schrik. Terwijl bij de senioren toch hard wordt gegooid." Jonna knikt, maar heeft met het oog op het nieuwe seizoen andere plannen. "Ik heb toen aangegeven het seizoen af te maken, maar wil nu weer spelen. Het liefste op de linkerhoek, maar ik vrees dat ik in de opbouw terechtkom. Maakt me eigenlijk ook niks uit, als ik maar in de basis sta."

De kern van vorig seizoen is intact gebleven. Daarnaast is het team versterkt met Joy Jakobs die weer is teruggekeerd, de talenten Juul Weijs (A-junioren) en de pas 12-jarige (!) Guusje Wessel. Ook de ervaren Ankie Billekens maakt weer vast deel uit van de eerste selectie. Jonna: "We hebben een grote groep. Die hebben we ook nodig in de tweede klasse. Die klasse is veel meer prestatiegericht. We zullen ook veel meer aan handballen toekomen. Op dit niveau is het aanpakken en gewoon doorgaan. In de derde klasse is het meteen piepen als het er hard aan toegaat." De toon voor het komende seizoen is gezet. Afgelopen weekend kregen de Venrayse handbalsters al een voorproefje in een oefenwedstrijd tegen tweedeklasser Groesbeeks Glorie. Manual won met 14-19, maar kreeg meteen een lesje tweede klasse spelen. "Het was een leuke pot, waar we meteen een hoop hebben geleerd. De winst deed ons wel goed, ja", erkent Annemarie de eerste kennismaking met een niveau hoger. "Het wordt een hele uitdaging en we zullen zeker moeten wennen aan het meer fysieke spel. Het is een groot verschil, veel harder." Jonna doet nog een duit in het zakje. "En sneller." Over één ding zijn ze het roerend eens, een tweede kampioenschap op rij zal er niet inzitten: "We hopen op een plek in de middenmoot. En heel veel te leren. We hebben een goed en vooral ook leuk team. Dus we gaan weer genieten."