Marissa Weemen van de organiserende vereniging in actie.
Marissa Weemen van de organiserende vereniging in actie. Foto: Alois Brandsma.

Eventingwedstrijd in Ysselsteyn

Ysselsteyn | In het weekend van zaterdag 30 september en zondag 1 oktober vindt in Ysselsteyn een samengestelde wedstrijd (eventing) voor paarden en pony's plaats.

De opzet van dit evenement is natuurlijk om voor iedereen een zo mooi mogelijke wedstrijd te organiseren, maar ook om de beginnende pony- en paardencombinaties in de gelegenheid te stellen om ervaring op te doen in de eventingsport of om voor het eerst kennis te maken met deze uitdagende vorm van paardensport. Dit jaar is er voor het eerst Eventing Bixie wedstrijd voor de jongste ponyruiters. Zij maken onder begeleiding op de meest eenvoudige manier kennis met eventing, zodat de ruiters leren om verantwoord bezig te zijn met hun pony binnen deze sport. Ze rijden een aangepaste dressuur- en springproef en binnen een omheinde omgeving een mini-eventingparcours, ter voorbereiding op het echte werk.

De overige ponyruiters staan voor een heel andere uitdaging. De overkoepelende organisatie, de KNHS, heeft Ysselsteyn aangewezen om dit jaar het Nederlands kampioenschap eventing voor ponyruiters te organiseren. Dit betekent voor deze ruiters dus, naast de normale wedstrijdspanning, dat er een extra druk op hen ligt om goed te presteren, want het NK is voor iedereen uiteraard de kers op de taart. Tevens hebben vanuit het hele land ponyruiters een equipe gevormd en proberen zij in de klasse Licht elkaar de loef af te steken. Verder is er voor de jeugd een springkussen en de gelegenheid zich te laten schminken.

Op zondag is het de beurt aan de paardencombinaties, in de rubrieken B(eginner), L(icht) en M(idden). Als eerste onderdeel rijden zij een dressuurproef, waarbij moet blijken dat zij hun paarden volledig onder controle hebben. Hierna volgt er voor iedereen een springproef, waarin de combinaties laten zien dat zij in staat zijn om de hindernissen van hun rubriek te overwinnen. Vanaf ongeveer 10.00 uur wordt er gestart in de cross-country. Op een parcours dwars door het bos wordt op tijd over zoveel mogelijk natuurlijke, hindernissen gesprongen. Daarnaast strijden de paardenruiters ook om de Bavaria Eventing Trophy.