Afbeelding
Foto: Gemeente Venray

Website 'venrayverkoopt.nl' officieel in de lucht

Wethouder Jan Loonen heeft op 23 september de website www.venrayverkoopt.nl tijdens het jaarlijks Woonevent in de Schouwburg officieel gelanceerd. De website is interessant voor bewoners en ondernemers. Hier vindt u een overzicht van diverse vastgoedobjecten, die in het bezit zijn van de gemeente Venray. Verder vinden geïnteresseerden op deze website alle informatie rondom verkoopvoorwaarden, grondprijzen en het kopen of huren van groen- en reststroken.

Ruimte voor laatbloeiers en langzaamgroeiers

In de gemeente Venray worden de bermen langs diverse doorgaande wegen gedurende het seizoen sinds enkele jaren niet meer helemaal kort gemaaid. Zo krijgen wilde planten en grassen de kans om te groeien en bloeien. Het zorgt tevens voor een grotere diversiteit aan planten – laatbloeiers en langzaamgroeiers krijgen zo óók een kans.

Het gaat wereldwijd niet goed met de bij. Dat heeft vervelende gevolgen; de bij is van levensbelang voor de natuur. Maar ook voor de voedselvoorziening. Driekwart van de circa 100 landbouwgewassen heeft bijen nodig voor de bestuiving! Ofwel, zonder bijen daalt de wereldvoedselproductie met 35%. Met het project 'Samen voor Bijen' werkt de Provincie Limburg aan biodiversiteit en bijengezondheid. De gemeente Venray is, samen met Horst aan de Maas, de komende jaren bijenambassadeur van Limburg.

De groeiers en bloeiers zorgen weer voor een aantrekkelijk leefklimaat voor onder andere bijen en hommels. Deze vinden weer volop nectar en zorgen zo voor de bestuiving van gewassen. De diversiteit aan gewassen zorgt voor een open structuur. Dat geeft bijvoorbeeld graafbijen meer ruimte voor hun nestholletje. Die kunnen in de berm nu een hele levenscyclus maken. Overigens hebben de meeste bijen en hommels een nest in de grond.
Dankzij de vele, kleine microklimaatjes in de
niet-gemaaide bermen krijgen dus niet alleen planten en bloemen, maar ook insecten en bestuivers betere overlevingskansen.

Draagt u de natuur een warm hart toe? Red de bij! Zet bloeiers in de tuin of plantenbak. En laat die staan tot het volgende voorjaar zich aandient – in de holle stengels van planten kunnen de bijen ook goed overwinteren. Zo helpen we samen de bij.

De Week van Toegankelijkheid

Van 2 tot en met 7 oktober is het de Week van Toegankelijkheid. Het GehandicaptenPlatform Venray organiseert daarom op vrijdag 6 oktober een activiteit in het centrum van Venray. Centraal staat hierbij de toegankelijkheid tot de horeca.

Niet alle horecabedrijven of restaurants zijn toegankelijk voor mensen met een beperking. Enkele voorbeelden zijn: de drempel is te hoog om met een hulpmiddel binnen te komen, de ruimte is alleen bereikbaar via een trapje, er is geen aangepast invalidentoilet, er zijn zelfs horecabedrijven waar je niet naar binnen mag met een blindengeleidehond.

De actie van het GehandicaptenPlatform Venray wordt in het bijzijn van wethouder Anne Thielen geopend om 14.00 uur, in de huiskamer van de Schouwburg in Venray. Daarna worden er flyers uitgedeeld waarin horecaondernemers worden opgeroepen om hun restaurant of café ook toegankelijk te laten zijn voor mensen met een beperking. Tijdens de wandeling worden er ook toegankelijkheidsvignetten uitgereikt. Met deze

actie hoopt het GPV van harte dat we binnen niet al te lange tijd kunnen zeggen: Samen aan tafel voor iedereen, ook in Venray.