Hoe verder fusie Land van Cuijk?

BOXMEER | Woensdag 20 september was de grote dag voor een megafusie in het Land van Cuijk. De vijf gemeenteraden spraken zich uit over de opheffing van hun gemeente. De einduitslag was 52 stemmen voor en 31 tegen.

Dat de gemeente Boxmeer als enige unaniem voor de fusie stemde, vertekent het beeld enigszins. Als de uitslag van Boxmeer (20 voor, 0 tegen) even buiten beschouwing wordt gelaten, dan is het aantal voor- en tegenstanders vrijwel in balans. In Cuijk, de tweede grootste gemeente, was er niet zo'n overtuigende meerderheid (11 voor, 8 tegen) dan in Boxmeer. Sint Anthonis was de derde gemeente (9 voor, 6 tegen) waar de gemeenteraad instemde met de vorming van één supergemeente in het Land van Cuijk per 1 januari 2023. Sint Anthonis, de rijkste gemeente van de vijf, stelde wel als voorwaarde dat het opgespaarde geld straks niet in een bodemloze put verdwijnt. Maar dat de spaarpot ten goede komt aan de eigen dorpen. De motie hierover werd met 14 stemmen voor en een tegenstem aangenomen.

In Mill en Sint Hubert werd het fusievoorstel verworpen: 5 voor, 9 tegen. De kleine gemeente wil de zelfstandigheid nog niet opgeven. In Grave werd het fusievoorstel van het bureau Berenschot en procesbegeleider Peter van der Velden, gesteund door de provincie Noord-Brabant, van tafel geveegd. Er kwam een nieuw voorstel waarin het besluit wordt uitgesteld tot 2020. Een fusie zou dan pas later, tussen 2023 en 2025, ingaan. Met 7 tegen 8 haalde ook het aangepaste voorstel het niet. Het regieteam is nu aan zet en is gisteren (woensdag) bij elkaar geweest. Afgesproken is dat de vijf colleges voor 1 januari 2018 met een vervolgplan komen.