Een bruisend verenigingsleven

Oostrum | Speciaal voor verenigingen, organisaties, betrokken buurtbewoners en ondernemers uit Oostrum hield RegioBank, samen met de initiatiefnemers van de Oostrumse Kick-off, op woensdag 20 september de inspiratiebijeenkomst VoordeBuurt. Onderwerp van de bijeenkomst was: Een bruisend verenigingsleven in Oostrum, vandaag en morgen. Deelnemers aan de bijeenkomst gingen naar huis met inspiratie, verrassende uitkomsten en nieuwe samenwerkingen.

In de bijeenkomst werd gesproken over de initiatieven die bewoners, vrijwilligers en ondernemers samen kunnen ondernemen om het dorp levendig te houden. Uit onderzoek van Ipsos in opdracht van de NOS blijkt dat steeds meer Nederlanders zich zorgen maken over het verdwijnen van voorzieningen uit kleine gemeenten.

RegioBank is gevestigd in 530 dorpen en kleine steden door heel Nederland en ziet het belang van levendige samenleving, zoals een bloeiend verenigingsleven en goede voorzieningen. Dit draagt in grote mate bij aan de leefbaarheid. Juist om initiatiefnemers, verenigingen en belangenorganisaties te ondersteunen heeft RegioBank het platform VoordeBuurt.nl opgericht. De 'VoordeBuurt' bijeenkomsten zijn een onderdeel hiervan. RegioBank organiseert die op diverse plaatsen in het land; met name in krimp- en anticipeergebieden. Bart en Dianne van der Sterren, van Van de Mortel, zijn Zelfstandig Adviseur van RegioBank en dragen graag hun steentje bij: "We hebben de bijeenkomst georganiseerd, omdat we de leefbaarheid van Oostrum een warm hart toedragen.

Bas Kunen, voorzitter van de dorpsraad Oostrum sprak op de bijeenkomst en gaf aan dat hij gezien heeft dat er behoefte is aan een bruisend verenigingsleven in Oostrum en dat deze avond ervoor bedoeld is dat de verenigingen elkaar kunnen versterken. Burgemeester Hans Gilissen belichtte dat hij soms merkt dat we wat verleerd zijn om elkaar een beetje te helpen: "Door initiatieven als dit, worden we ons daar weer van bewust. Voor mij is het toverwoord: zingeving. Bezig zijn met iets dat niet direct in je eigen belang is. Daar zie je mensen van opfleuren." De deelnemers zijn vervolgens in groepen uiteen gegaan om Het Oplossingenspel te spelen. In het spel legde iedere deelnemer het probleem van zijn vereniging, organisatie of initiatief op tafel. Door problemen vanuit diverse invalshoeken te bekijken ontstaat er creatieve oplossingen, tips en nieuwe samenwerkingen. Zo gaan de harmonie en de voetbalclub de trainingstijden op elkaar afstemmen, zodat de jeugdleden naar de repetitie of training van allebei de clubs kunnen en dus ook lid kunnen blijven van allebei de clubs.


Het Klokhuis Backstage

Venray | De Jongens van Boven, een ontwerpbureau in het Limburgse Venray, hoefde niet lang na te denken toen de redactie van jeugdprogramma Het Klokhuis het bedrijf vroeg om mee te doen aan Het Klokhuis Backstage.

Dit is een landelijke open dag waarbij kinderen de kans krijgen om in het echt te zien hoe het er in een onderneming aan toe gaat. "Wij voelden ons meteen aangesproken, omdat wij zelf ondernemen en elke dag met ondernemers te maken hebben. We vinden het hartstikke leuk dat wij nu aan kinderen iets kunnen uitleggen", vertelt Roel Creemers enthousiast. Vanaf oktober zendt Het Klokhuis een 9-delige serie uit over ondernemen. Want hoe doe je dat eigenlijk, een bedrijf opstarten en runnen? Hoe kom je bijvoorbeeld op een idee, hoe pitch je je plan, hoe kom je aan geld en hoe maak je er een echt bedrijf van? Daarbij organiseert het programma ook Het Klokhuis Backstage op zaterdag 11 november. "Mijn eerste reactie was: 'Ja, leuk!'", begint Creemers. Wij willen de kinderen laten zien hoe het er in de werkelijkheid aan toe gaat bij een ontwerpbureau en wat er allemaal komt kijken bij het maken van een merk."

Voor veel ondernemers is zaterdag de dag van de week waarop zij het extra druk hebben. Toch kunnen zij ook meedoen aan Het Klokhuis Backstage, want ze mogen zelf bepalen hoeveel kinderen langs mogen komen en ook op welk tijdstip. Creemers en zijn collega's zijn van 9:00 tot 12:00 uur open voor belangstellenden. "Wij willen de kinderen in die tijd door middel van een aantal leuke workshops laten zien hoe ze hun ideeën concreet kunnen maken en hoe ze hun eigen merk vorm kunnen geven." De kinderen kunnen tijdens de Backstagedag dus uitleg van de ondernemer verwachten en een kijkje in de keuken krijgen. "Als een kind een idee heeft, kunnen wij hem of haar verder helpen bij de uitwerking ervan. Zij kunnen ook zelf iets ontwerpen en natuurlijk laten we ook zien hoe wij hier aan de slag gaan", besluit de Limburgse.

Ondernemer en meedoen aan Het Klokhuis Backstage? Kijk dan op http://backstage.hetklokhuis.nl/ voor meer informatie en inschrijven.


Pianiste in Cambrinus

Horst | De Russische klassieke pianiste Anna Ushakova betreedt op zondagmiddag 1 oktober het podium van Cambrinus in Horst. De leefwereld van Ushakova is niet die van cafépodia en toch komt ze voor de tweede keer naar Cambrinus, omdat ze na haar eerste optreden verrast was over hoe vertrouwd een podium als Cambrinus kan voelen voor een pianiste die alleen concertzalen kent.

Ushakova is rebels en heeft weinig last van etiquette en conventies. Ze speelt virtuoos, van subtiel tot uitermate fors en altijd intens. In haar klassieke interpretaties toont ze zich autonoom en verweeft in haar spel met groot gemak de vrijheden uit de jazz. Met groot gemak beweegt ze zich door het hele klassieke spectrum, van Schubert tot Mussorgsky. Ze studeerde aan het College Rachmaninoff in Kaliningrad, is laureaat van diverse concoursen en festivals en studeerde af aan het beroemde Rimsky-Korsakov Conservatorium in St. Petersburg. In Cambrinus speelt ze werken van Rachmaninoff, Tschaikowsky, Prokofiev. Schubert en Chopin. Dit concert begint om 16.00 uur en kaarten zijn te reserveren via de website www.cambrinusconcerten.nl.