Zondag 1 oktober vindt de vierde editie van de Venrayse Singelloop plaats.
Zondag 1 oktober vindt de vierde editie van de Venrayse Singelloop plaats. Foto: Venrayse Singelloop

Een groot Venrays feest

Venray | Op zondag 1 oktober vindt de vierde editie van de Venrayse Singelloop plaats. Het loopevenement heeft inmiddels bewezen een blijvertje te zijn op de activiteitenkalender in Venray. "Hopelijk wordt het een nog groter feest dan in de afgelopen jaren", blikt voorzitter Brendan Rijsdijk vooruit.

Door Henk Lammen

De organisatie van de Venrayse Singelloop is druk bezig de laatste puntjes op de i te zetten, voordat zondag om 09.40 uur het eerste startschot wordt gegeven voor de wandeltocht over twintig kilometer. Dit jaar heeft het bestuur van het evenement de nadruk gelegd op het vergroten van de sfeer. "We hebben enorm veel tijd en energie gestoken om de sfeer verder te verhogen. Versieringen op het Schouwburgplein en langs het parcours en optredens op het plein moeten er voor zorgen dat deelnemers en toeschouwers zondag genieten. Dat het evenement tussen de sportieve prestaties niet stilvalt." Zo zijn er zondag optredens van Annabel van Casteren en Dizzy Dance. Langs het parcours luisteren joekskapellen het evenement op. In het hart van het Schouwburgplein is een ruimte ingericht waar iedereen terecht kan voor een hapje en een drankje. Twee speakers, Paul Rutten en Bert Snijders, halen de wandelaars en hardlopers feestelijk binnen. "Op die manier hopen we dat de wandelaars, hardlopers en toeschouwers langer blijven en de hele dag ervaren. Genieten van een evenement met een regionale uitstraling."

De Singelloop in 2016

De organisatie koos er dan ook bewust voor om de start van de vijf en tien kilometer te splitsen. "Dat voorkomt gedrang bij de start. Het is een verschil of er gelijktijdig 400 of 1000 mensen van start gaan. Het leidt er daarnaast ook toe dat de deelnemers tijdens de lopen de aandacht krijgen die ze verdienen." Zonder zich op getallen vast te pinnen, spreekt Rijsdijk de hoop uit dat zondag de grens van 1700 deelnemers wordt gepasseerd. Vorig jaar trok het evenement bijna 1500 sportievelingen, van wie ruim 90 procent uit de gemeente Venray. Het aantal voorinschrijvingen lag aan het begin van de week met meer dan 1330 deelnemers al hoger dan een jaar geleden (1107). "We merken dat de loop steeds meer een regionale uitstraling krijgt. Het aantal deelnemers uit gemeenten als Venlo, Deurne, Horst, Cuijk en Boxmeer ligt aanzienlijk hoger. Het gebied breidt zich als een olievlek uit. Als organisatie zijn we daar heel trots op. Al waken we ervoor dat het evenement te groot wordt. Als we ooit de grens van 2500 deelnemers bereiken, zijn we heel tevreden." Meer dan 160 vrijwilligers leiden alles in goede banen. "Op hen drijft het evenement. Zonder die belangeloze medewerking, hun inzet, kunnen we een singelloop niet organiseren." Brendan Rijsdijk streeft naar een ding: "Dat het één groot Venrays feest wordt. Voor de deelnemers, maar zeker ook voor de mensen die langs het parcours wonen of staan te kijken. Deze week hebben we slingers bezorgd waarmee iedereen zijn woning kan versieren. Maar de vlag uithangen is uiteraard een andere optie. Als iedereen zijn of haar steentje bijdraagt, ben ik er van overtuigd dat ook de vierde editie een groot succes wordt. Zeker als we aan het einde van de dag het goede doel, Stichting Leergeld, een mooi bedrag kunnen overhandigen."

Voor meer informatie en aanmelding: www.venraysesingelloop.nl.