De Overloonse doelman Thomas Massop plukt de bal weg boven het hoofd van de opspringende Mark Blenckers.
De Overloonse doelman Thomas Massop plukt de bal weg boven het hoofd van de opspringende Mark Blenckers. Foto: Toon Gerrits

SSS'18 slaat toe bij Volharding

Volharding-SSS'18 0-2 (0-1).

Doelpunten: 39. Teun van Bree 0-1; 72. Teun van Bree 0-2. Scheidsrechter: Peeters (Kronenberg). Toeschouwers: 800. Kaarten: geen.

Volharding: Vullings; Janssen, Evers, Kessels en Albers (77. Lenkens); Beurskens, Blenckers en Stevens ( 52. Verstegen); Schepens, Van Rens (67. Reijnders) en Brouwer.

SSS'18: Massop; Wijenberg, Janssen, Venhuizen en Kuenen; Voesten, Lucassen en Botden; Luydens (58. Verlinden), Teun van Bree (86. Hendriks) en Beckers.

Door Henk Willemssen

VIERLINGSBEEK | Teun van Bree was zaterdagavond de gevierde Overloonse held op sportpark Soetendaal. Als vervanger van de geblesseerde spits Bas Joosten deed de 28-jarige alleskunner met twee treffers Volharding de das om: 0-2. Terwijl de uitgelaten Overloners een feestje bouwden, heerste er een bedrukte stemming bij de thuisploeg door de mislukte competitiestart in de tweede klasse H.

"Als je verliest van een betere tegenstander kun je er nog vrede mee hebben", zei Wouter Evers. "Daarom is deze nederlaag ook zo zuur." De centrumverdediger stak de hand ook in eigen boezem. "We hebben het zelf laten liggen. Op cruciale momenten zijn we afgetroefd. Die twee tegengoals ontstonden door onze eigen fouten. We hadden vaker de bal maar daar hebben we veel te weinig mee gedaan. We hadden veel meer moeten creƫren. Met alleen balbezit komen we er niet", benadrukte Evers.

De winnende trainer Ruud Vermeer stapte met een dikke glimlach uit het feestvierende kleedlokaal. Het was zijn allereerste derby tegen Volharding en dan meteen winnen met 2-0. "Dat is zeker lekker. Maar het was wel zwaarbevochten. We wilden meer vooruit voetballen, maar Volharding drong ons terug. Dat was hun verdienste. We konden moeilijk onder de druk uitkomen."

SSS'18 won op precies dezelfde manier als in de laatste twee bekerduels tegen Venlosche Boys en BSV Limburgia. Ook toen was SSS'18 optisch zwakker, maar stapte wel telkens als winnaar van het veld. "We kunnen heel goed compact verdedigen. Dit was puur een teamprestatie", verklaarde Vermeer. "Aan de bal hebben we het lastig. Voetballend is Volharding een stuk verder." Een tegenvaller voor SSS'18 was dat Bas Joosten tijdens de warming-up toch niet fit genoeg was. Teun van Bree, die anders op de bank zou zijn begonnen, mocht als spits opdraven. "Het was inderdaad een noodgreep", bekende Ruud Vermeer. "Teun is wel iemand die overal kan spelen. De twee kansen die hij kreeg maakte hij ook schitterend af."

Onder ideale weersomstandigheden kwam de immer beladen derby traag op gang. De beste kans voor Volharding ontstond uit een vrije trap van Mark Blenckers. Doelman Thomas Massop werd gehinderd en liet de hoge bal los. Peeters floot niet waardoor Marc van Rens plotseling een dikke kans kreeg, maar de bal vloog via de lat over. Nadat een Vierlingsbeekse aanval aan de zijkant doodliep, brak SSS'18 gevaarlijk uit. Thomas Botden bediende de vrijstaande Teun van Bree op maat. De spits lepelde de bal over de uitlopende goalie Vullings in het doel: 0-1. Vanaf de aftrap had Volharding een strafschop moeten krijgen toen Tim Brouwer werd neergelegd door keeper Massop. Tot ontsteltenis van het thuispubliek zag de ervaren leidsman Peeters er niets in.

Na de pauze verhoogde Volharding het tempo. De geel-zwarten raakten steeds meer in de verdrukking. Er kwamen kansen op de gelijkmaker maar de massaal verdedigende Overloners hielden stand. Thomas Massop sloeg de bal net voor de lijn weg na een kopbal van Tim Brouwer. Even later kon Brouwer uithalen maar Teun van Bree wierp zich met volle overgave voor de bal. In de 72e minuut gaf de ingevallen Koen Verlinden een diepe bal. Laatste verdediger Wouter Evers kon er net niet bij waardoor Teun van Bree vrije doortocht kreeg. De matchwinnaar omspeelde de uitgelopen Job Vullings en besliste de derby: 0-2.