Bas Philipsen (Merselo) speelt zich vrij tussen Boy Leisiwal (zittend) en Wilco Stiphout (12).
Bas Philipsen (Merselo) speelt zich vrij tussen Boy Leisiwal (zittend) en Wilco Stiphout (12). Foto: Simone Swinkels

Merselo snel op rozen

Merselo-Holthees 1-0 (1-0).

Doelpunt: 2. Camiel Kroonen 1-0. Scheidsrechter: Hajo (Cuijk). Toeschouwrs: 100. Gele kaart: Ahmad Qurishi (Merselo).

Merselo: Van Soest; Vermunt, Qurishi, Bas Philipsen en De Keijzer; Veltrop, Kroonen (46. Jakobs) en Wismans; Michels, Tim Philipsen (72. Rijbroek) en Hendriks (64. Pelzer).

Holthees: Rijnen; Van Houdt (74. Cox), Coppus, Van Bree en Ingenpas; Pingen, Janssen en Stiphout; Wijenberg, Leisiwal en Ser van Es (82. Robin van Es).

Door Henk Willemssen

MERSELO | De schitterende vrije trap van Camiel Kroonen was al vroeg het hoogtepunt van de derby Merselo-Holthees (1-0) in de vijfde klasse E. Vanaf 25 meter mocht de Merselose middenvelder aanleggen voor een vrije trap. Als een streep verdween de bal via de onderkant van de lat in het doel. De verbouwereerde keeper Marco Rijnen kon er alleen maar kijken.

"Een wereldgoal", zo complimenteerde Holthees-trainer John Klaassens de matchwinnaar. "Het was een granaatinslag", zag de winnende coach Marcel Peters tot zijn genoegen. Camiel Kroonen was uiteraard in zijn nopjes. "Ik neem wel vaker vrije trappen maar ik had er nog nooit uit gescoord. Dit was de eerste keer. Ik raakte de bal goed en er komt ook wat geluk bij kijken. De bal vloog er lekker in."

Merselo had een betere voorbereiding achter de rug dan Holthees. Dat was zichtbaar in de competitieouverture. De geel-zwarten lieten de bal wat makkelijker rondgaan en stichtten ook meer gevaar. Door het stoppen van topschutter Bas Litjens en doordat Ahmad Qurishi naar de defensie is verhuisd, heeft Merselo aanvallend ingeleverd. "We zijn inderdaad scorend vermogen kwijtgeraakt. Maar de jongens die er nu stonden hebben het goed gedaan", vindt Marcel Peters. "We hebben ook verdiend gewonnen. Alleen had we een tweede goal moeten maken."

John Klaassens was na een rammelende oefenperiode niet eens ontevreden. "Verdedigend stond het best goed. Roy Coppus is geen laatste man maar hij heeft het daar prima gedaan." Over de offensieve daden van zijn ploeg was hij minder content. "We hebben te weinig kansen kunnen creƫren. Maar ja, dit is pas de eerste wedstrijd. De competitie is nog heel lang." Topscorer Ser van Es oogde niet helemaal fit en kon te weinig van zijn kwaliteiten laten zien.

Na de vroege openingstreffer gaven beide teams elkaar weinig toe. Er was bovenal veel strijd. Doordat op het middenveld de ruimtes klein waren, oogde het spel rommelig. Merselo-spits Tim Philipsen trof nog voor rust de lat. Na de pauze kwam Camiel Kroonen door een knieblessure niet meer terug. Zijn vervanger Nils Jakobs ging voorin spelen en Tom Michels zakte een linie.

Het gevaarlijkste moment van Holthees was een kopbal van Stef Janssen die boven op de lat belandde. Na ruim een uur dook de handige Nils Jakobs vrij voor het Holthees-doel op maar sluitpost Marco Rijnen voorkwam de 2-0. "Nils moet leren op zo'n moment rustiger te blijven", zei Matcel Peters. Even later startte Nils Jakobs een solo over de linkerflank. De 18-jarige invaller kwam heel ver maar uiteindelijk versperde Stef Janssen hem de weg. Holthees probeerde er nog een slotoffensief uit te persen. Er ging te veel mis bij de blauw-witten om nog aanspraak te kunnen maken op een punt.