Oude pand Inalfa binnenkort tegen de vlakte

Venray | Het voormalige pand van schuifdakenfabrikant
Inalfa wordt binnen afzienbare tijd gesloopt. Nieuwe eigenaar Chalet XIII BV is in onderhandeling met een potentiële koper, die op het terrein een logistieke hal wil bouwen.

Door Bas Dammers

Ruim 62 jaar zat autodakenbouwer Inalfa aan de Maasheseweg in Venray. Begin vorig jaar deed het bedrijf zijn intrek in een gloednieuw en toekomstbestendig onderkomen aan De Amfoor, op een voor de multinational gunstige locatie direct naast de A73. Het oude pand voldeed niet langer aan de eisen van de huidige tijd. Al ruim voor de verhuizing verkocht het bedrijf zijn pand aan Chalet Group, een van Nederlands meest toonaangevende vastgoedinvesteerders.

Het bedrijf, waarvan topondernemer, miljardair én pandaliefhebber Marcel Boekhoorn eigenaar is, regelt doorgaans de aankoop, verhuur, transformatie en verkoop van de bij hen in bezit zijnde panden. Welke plannen de onderneming, die inmiddels als gevolg van een juridische splitsing is opgedeeld in meerdere BV's, exact met het vroegere pand van Inalfa heeft, wil het bedrijf niet zeggen. "Ons beleid is dat wij geen uitspraken doen over onze lopende investeringen richting de pers", laat directeur Freek Smolders weten. Smolders is met zijn aan Chalet gelieerde onderneming Ramphastos Real Estate verantwoordelijk voor het Venrayse fabrieksgebouw.

Intussen heeft de gemeente Venray sinds de eigenaarswisseling meermaals contact gehad met de vastgoedonderneming. Hierin zou de onderneming onder meer hebben verklaard bezig te zijn met de verkoop van het complex aan een nog onbekende ontwikkelaar. Daarvoor is het noodzakelijk dat de grond onder de bestaande bebouwing wordt gesaneerd. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat de grond is verontreinigd met metalen, gechloreerde koolwaterstoffen en plaatselijk met olie.

Om de grond terug 'schoon' op te leveren moet eerst alle bestaande bebouwing worden gesloopt. Hoe groot het verontreinigde oppervlak is, is niet duidelijk. Volgens de provincie Limburg moet dat blijken uit onderzoek dat na de sloop wordt verricht. Hoewel de provincie op de hoogte is van de huidige ontwikkelingen, heeft Chalet XIII BV nog geen aanvraag gedaan voor het saneren van de grond.

Met de sloop kan op zijn vroegst begin volgend jaar worden gestart. Op dit moment huisvest er namelijk nog altijd de service-afdeling van Inalfa, die daarvoor een gedeelte van het gebouw nog tot het einde van het jaar huurt. Zodra de sloop is afgerond en de grond is gesaneerd, wil de boogde nieuwe eigenaar er een logistieke hal ontwikkelen. Deze is naar verluidt op zijn vroegst eind 2018 gereed. Bij de gemeente Venray zijn daarvoor tot op heden geen vergunningaanvragen gedaan.


Brukske: uitstel winkelcentrum

VENRAY | De bouw van het nieuwe winkelcentrum in de wijk Brukske heeft opnieuw vertraging opgelopen. Enkele concurrerende supermarkten zijn in beroep gegaan bij de rechter.

De uitspraak wordt voor eind dit jaar verwacht. Daarmee heeft de nieuwbouw al een jaar vertraging opgelopen. De opzet was dat Jumbo Vastgoed in januari 2017 zou starten met de bouwwerkzaamheden. Naast de supermarkten van Jumbo en Lidl komen er enkele dagwinkels en twintig appartementen in het nieuwe wijkwinkelcentrum.

Door de juridische procedures kan de gemeente ook niet aan de slag met de inrichting van de openbare ruimte rondom het winkelcentrum. Er komt een parkeerplaats, groen en een nieuwe wijkontsluitingsweg naar de Henri Dunantstraat.

De oplevering staat op zijn vroegst gepland voor medio 2019.


Geld voor aanpak hondenpoep

VENRAY | Hondenpoep is een bron van ergernis in de Venrayse wijken en dorpen. Daarom gaat de gemeente volgend jaar een campagne starten.

Hondenbezitters zijn binnen de bebouwde kom verplicht de uitwerpselen van hun huisdier op te ruimen. Bij het uitlaten moeten ze een zak met een schepje bij zich hebben. Veel eigenaren ruimen de hondenpoep op, maar een grote groep is hardleers en laat de hondendrollen op straat of in de plantsoenen achter. Het probleem speelt ook al jaren in Leunen. De basisschool heeft in het dorpsblad al geregeld een oproep gedaan. Zodat de kinderen niet meer met poep aan hun schoenen de school binnenstappen. De groenploeg ergert zich bij het onderhoud van de plantsoentjes aan de vele drollen die er liggen.

Ook bij de gemeente komen vaak meldingen binnen van burgers die overlast hebben van hondenpoep. Daarom gaat de gemeente volgende jaar een actieve communicatiecampagne starten. In de begroting is hiervoor 10.000 euro uitgetrokken.

Het doel is dat de hondenbezitters zich voortaan wel aan de regels houden. Tevens wil de gemeente stimuleren dat mensen elkaar aanspreken op dit ongewenste gedrag.


Bouwblokjes

Oostrum | Er komt een vierde editie van het legofestijn Bouwblokjes in Evenementenhal Venray.

De exacte datum is zaterdag 16 en zondag 17 december 2017 van 10.00 tot 17.00 uur. Tijdens vorige edities kwamen duizenden bezoekers op het evenement af. Het middelpunt van Bouwblokjes is de legomarkt waar ontelbare legosteentjes te koop zijn.

Ook zijn er bouwhoeken, een racebaan, springkussens, een indoor doolhof en een bioscoop waar legofilms te zien zijn. Meer informatie via de website www.evenementenhal.nl/bouwblokjes.