Eerste schop gaat bijna de grond in

WANSSUM | Na vele jaren van plannenmakerij nadert eindelijk de bouwstart van het project Ooijen-Wanssum. Half november gaat daadwerkelijk de schop de grond in. Voor het uitgraven van de hoogwatergeul in Wanssum.

Door Henk Willemssen

Voor het transport van grond gaat aannemerscombinatie Dura Vermeer/Ploegam (Mooder Maas) een vijftal pontons plaatsen in de Maas. De eerste twee komen in november.

Op deze drijvende platforms staat een grote kraan die het zand uit de vrachtwagens overlaadt naar een schip. De eerste graafwerkzaamheden beginnen half november in Wanssum onder de Koninginnebrug naar Well.

"We werken met een gesloten grondbalans. Dit betekent dat afgegraven grond elders in het gebied wordt gebruikt", vertelde Stijn Rutten van Mooder Maas woensdag in de dorpsraadvergadering.

Het zand dat vrijkomt bij het graven van de hoogwatergeul wordt even verderop in Blitterswijck gebruikt om het lage terrein – grofweg tussen de camping van Tante Jet en het Roekenbosch - op te vullen. Alhoewel de afstand kort is, komen er geen zandtransporten over de weg. "Nee, dat is de afspraak", bevestigde Rutten. "Ook al is de afstand gering. Al het transport gaat over het water. We zouden anders met zwaar beladen vrachtwagens door de dorpskern van de Blitterswijck moeten rijden."

De vrachtwagens kunnen niet altijd goed de Maasoever bereiken voor de overslag van het zand. Daarom wordt met rijplaten een werkweg voor het zware verkeer aangelegd. Voor de hoogwatergeul wordt 1,2 miljoen kubieke meter zand opgegraven.

Nieuwe gymzaal op sportpark

WANSSUM | Er komt een nieuwe sportzaal op sportpark De Meulebeek in Wanssum. De huidige gymzaal in gemeenschapshuis De Zandhoek voldoet niet meer. De zaal is verouderd en te klein.

Uit onderzoek is gebleken dat dit de beste locatie is. De zaalsporters kunnen zo gebruikmaken van de faciliteiten van het sportpark. In de dorpsraadvergadering vroeg een bezoeker of het niet logischer is de gymzaal vlak bij de basisschool te bouwen. "Want de kinderen moeten straks ver lopen voor de gymlessen." Projectleider Peter de Vet reageerde dat schoolbestuur Dynamiek voordeel ziet in de nieuwe plek. "Vooral vanwege de combinatie met het buiten sporten. De opzet is zo veel mogelijk sportvoorzieningen te clusteren op een locatie."