Afbeelding
Foto:

Zwarte markt in Venray

Venray | In Evenementenhal Venray vindt een grote zwarte markt plaats op zondag 1 oktober van 09.00 uur tot 16.30 uur.

Het is een gezellige vlooienmarkt met braderie waar jong en oud zich kan vermaken. Liefhebbers kunnen komen snuffelen in allerlei oude spullen, serviesgoed, keukenspullen, boeken, sieraden, speelgoed, curiosa, elektrische apparaten, kleine meubeltjes en nog veel meer. Naast de honderden kramen met gebruikte spullen vinden ze er ook een paar honderd kramen met braderie-, huis-, tuin- en keukenspullen. Het totale aanbod bestaat uit meer dan 500 kramen. De entreeprijs is 4 euro voor volwassenen en kinderen t/m 12 jaar onder begeleiding kunnen gratis naar binnen. Het parkeren is ook gratis. De evenementenhal is gelegen aan de Voorde 30 in Oostrum.


Week van Toegankelijkheid

Venray | Tijdens de landelijke Week van Toegankelijkheid van 2 tot en met 7 oktober houdt het GehandicaptenPlatform Venray (GPV) op vrijdag 6 oktober van 13.30 tot 16.30 uur een activiteit in het centrum van Venray.

Deze activiteit staat in het teken van toegankelijkheid tot de horeca. Het lijkt een normale zaak dat iedereen de mogelijkheid moet hebben om uit eten te gaan. In de praktijk blijkt echter dat dit voor mensen met een beperking niet overal mogelijk is. Niet alle horecabedrijven of restaurants zijn geschikt voor deze mensen.

Enkele voorbeelden: De drempel is te hoog om met een hulpmiddel binnen te komen; er is geen aangepast invalidentoilet; de ruimte is alleen bereikbaar via een trapje en er zijn zelfs horecabedrijven waar je niet naar binnen mag met een blindengeleidehond.

De actie van het GPV wordt om 14.00 uur in de huiskamer van de schouwburg in Venray geopend door de voorzitter van het GPV. Hierbij zijn een aantal genodigden aanwezig en worden de flyers Gewoon (Gelijk) uitgedeeld waarin aandacht wordt gevraagd voor het VN-verdrag en Aan tafel. Hierin worden horecaondernemers opgeroepen hun restaurant of café ook toegankelijk te laten zijn voor mensen met een beperking. Tevens wordt bekendgemaakt welke accommodaties het toegankelijkheidsvignet ontvangen. Deze vignetten worden door leden van het GPV overhandigd aan de eigenaren en beheerders van de gebouwen. Na een wandeling door het centrum van Venray, waarbij aan alle horecabedrijven de flyers Samen aan tafel en Gewoon(gelijk) worden uitgereikt, vindt rond 16.30 uur de afsluiting plaats in de huiskamer van de schouwburg. Het GPV hoopt met deze actie te bereiken dat horecaondernemers zich bewust worden van het feit dat iedereen graag de mogelijkheid wil hebben om een keertje uit eten te gaan, ook mensen met een beperking. Een bijkomend voordeel voor de horecaondernemer is een toename van het aantal klanten. Familieleden, vrienden en kennissen van degene die een beperking heeft zullen er voor kiezen om mee te gaan naar een horecagelegenheid die de juiste aanpassingen heeft.


Landbouwdebat Geen groei, maar bloei

Horst | De Werkgroep Land- en Tuinbouw Noord-Limburg houdt op maandag 9 oktober in café Cambrinus in Horst een debat met als titel Van groei naar bloei.

Tijdens de avond worden inleidingen gegeven door André Vollenberg, voorzitter van vereniging Behoud de Parel; Sieta van Keimpema, voorzitster van de Dutch Dairymen Board; Guus Geurts, publicist en consultant met betrekking tot globalisering, landbouw en milieu; Frank Futselaar, Tweede Kamerlid voor de SP (woordvoerder landbouw) en Hubert Mackus, namens het CDA-lid Gedeputeerde Staten van de provincie Limburg (met landbouw in portefeuille).

De avond wordt gepresenteerd door Paul Geurts, voorzitter van de werkgroep. De verschillende sprekers gaan in op een notitie van André Vollenberg (Van groei naar bloei), die hij bij aanvang van de bijeenkomst gaat presenteren. In het artikel constateert Vollenberg dat de landbouw in het algemeen en de intensieve veehouderij in het bijzonder voor grote uitdagingen staat. Klimaatverandering, mestoverschotten, uitstoot van schadelijk stoffen als ammoniak en fijnstof, de opvolgingsproblematiek bij agrarische familiebedrijven, asbest, verpaupering van het platteland en illegale activiteiten in agrarische bedrijfsgebouwen. Hij pleit voor een integrale aanpak van deze problemen met als in het oog springende maatregelen het stoppen van de groei van het aantal dieren en een bedrijfsbeëindigingsregeling. Boeren ontwikkelen zich in diens visie naar meer duurzame bedrijven, verbreden zich waar nodig tot zorg- of dagbestedingsbedrijven of ontwikkelen een recreatieve neventak en streven naar meer diversiteit via biologische landbouw. De avond begint om 19.30 uur en de toegang is gratis.


Goed Eten Festival in Veulen

Samen met 24Kitchen organiseerde PLUS Judith en Guido van Dijck voor de eerste keer het Goed Eten Festival. Bij David Jansen in Veulen waren veel foodtrucks en kookclinics van bekende chef-koks van het kookplatform.