Afbeelding
Foto:

Oorlogsverhaal Harrie Bloemen

Overloon | Harrie Bloemen presenteert zijn aangrijpend oorlogsverhaal Over de Maas op zondag 8 oktober om 14.00 uur in het Oorlogsmuseum in Overloon.

In het boek beschrijft hij een innemende episode uit de oorlogsgeschiedenis. Na de mislukte Slag om Arnhem richtten de geallieerden zich op het gebied rond Venlo waar de Duitsers zich hebben teruggetrokken. Harrie Bloemen is op dat moment 15 jaar en woont in Overloon. Op 10 mei 1940, rond 07.00 uur, wordt hij wakker van het geluid van laag overvliegende Duitse vliegtuigen. Bange dagen en jaren volgen. De angstige tijd die hij meemaakte is nu vastgelegd in een boek, getiteld Over de Maas. Harrie Bloemen (88) over het ontstaan van het boek: "Begin 2004 zag ik een film over de oorlogsjaren in Overloon. Daarin werd verteld dat er tussen 1940 en september 1944 in Overloon niets gebeurde wat op bezetting of oorlog leek. Dit heeft mij doen besluiten mijn eigen oorlogsverhaal te vertellen. Het kostte mij ruim acht jaar om alles goed op een rijtje te zetten."

Een van de initiatiefnemers, Freek Steeghs, werkt bij uitgeverij Datawyse en vertelt het volgende over het boek: "Het was een emotioneel, maar ook een mooi project. Het is bijzonder dat we dit verhaal op papier hebben weten te krijgen." Tijdens deze middag vertelt Harrie Bloemen onder meer over de totstandkoming van het boek en wordt het eerste exemplaar uitgereikt. Uiteraard zijn de boeken te verkrijgen op locatie. Via bol.com zijn ook exemplaren verkrijgbaar. Voor bezoekers van de boekpresentatie is het museum de gehele dag gratis toegankelijk. Foto: Lotte Steeghs.