Melanie Swinkels uit Venray was in 2016 een van de deelnemers aan de Socialrun.
Melanie Swinkels uit Venray was in 2016 een van de deelnemers aan de Socialrun. Eigen foto Vincent van Gogh

"Het is slopend"

Venray | Een team van Vincent van Gogh voor geestelijke gezondheidszorg in Venray staat op vrijdag 22 september aan de start van de Socialrun, een estafetteloop voor het goede doel: Samen Sterk zonder Stigma.

Door Henk Lammen

Teams van acht lopers en begeleiders lopen 555 kilometer in 48 uur door een groot deel van Nederland. Kim Linders uit Venray en Koen Aben uit Sint Anthonis maken deel uit van het Venrayse team dat vanaf vrijdag een missie heeft. De start is rond 12.00 uur in Utrecht. "Het is absoluut geen wedstrijd", valt Aben meteen met de deur in huis. "Het goede doel staat centraal. Gezelligheid, samen een prestatie leveren en vooral onderlinge verbondenheid tussen de deelnemers is een groot goed." Het team van Vincent van Gogh bestaat uit 25 personen. Acht lopers, vier fietsers/begeleiders en dertien ondersteunende begeleiders. De Venrayse ggz-instelling neemt voor de vierde keer deel aan de Socialrun. Kim en Koen behoren beiden tot het groepje lopers. "Het evenement wordt breed gedragen binnen Vincent van Gogh. Bij ons werken 1400 mensen. Na een oproep was het een appeltje eitje om 25 mensen bij elkaar te krijgen", zegt Kim over de betrokkenheid van de collega's.

De socialrun is voor de deelnemers echt afzien. Iedere deelnemers rent ongeveer 70 kilometer. Door steden, op het platteland, strijdend tegen de elementen. "Je loopt 's nachts in the middle of nowhere, met een lampje op je hoofd. In de verste verten is niemand te zien. Je kunt geen praatje maken, alleen maar rennen, rennen en rennen. Het is echt een mentale uitdaging voor jezelf. Tegenslagen overwinnen, kracht halen uit de saamhorigheid als team. Want dat voel je al heel snel. Je bent echt een eenheid, lopers en begeleiders."

Aben onderstreept de lezing van zijn vrouwelijke collega. "Je moet er samen doorheen. Iedereen breekt een keer, loopt letterlijk op zijn tandvlees. Je wordt chagrijnig. Op die momenten heb je de steun van jouw teamgenoten heel hard nodig. Emotie is dan ook onze grootste gemeenschappelijke deler." Als op zondagavond het loopevenement wordt afgesloten, weet hij één ding zeker. "Dan is het een hapje eten en de bank op. Dan is het echt over. De Socialrun is een geweldig evenement, maar wel slopend."

Ze weten beiden waar het uiteindelijk om gaat: aandacht vragen voor Samen Sterk zonder Stigma. Veel Nederlanders krijgen ooit in hun leven te maken met een psychische aandoening. Borderline, depressie, angststoornis of autisme zijn enkele voorbeelden. "Hierop rust nog een groot taboe", legt Koen uit. "Mensen krijgen een stempel, worden gediscrimineerd. Bovendien bestaan er veel vooroordelen over mensen met een psychische aandoening. Dat is stigma. Het is enorm belangrijk hiervoor aandacht te vragen, maar uiteindelijk die vooroordelen ook weg te nemen. Mensen terug te krijgen in hun eigen kracht."

Kim besluit: "Die aandoeningen worden vaak ook onder de pet gehouden. Mensen met een aandoening raken meestal in een isolement. Trekken zichzelf terug, maar worden ook gemeden. Anderen zijn bang voor je. Het is ook een gevoelig thema dat je niet op een verjaardagsfeestje vertelt."

Kilometers sponsoren van de deelnemers aan de Socialrun kan via www.samensterkzonderstigma.nl.