Leegstand

'Jullie hebben toch zoveel leegstand in Venray?' De vraag werd mij vorige week gesteld toen ik op het Festival van de Toekomst was in Heerlen. Een ambtenaar uit Brunssum stelde hem. We raakten aan de praat en op enig moment zei ik: 'Een paar jaar geleden waren wij nog beste binnenstad.'

Ik stond perplex van mijn eigen opmerking. Verrek ja! Venray was ooit Beste Binnenstad! Het lijkt een eeuwigheid geleden. Wanneer was de laatste keer dat ik daaraan had gedacht? Als ik aan het centrum van Venray denk, denk ik al jaren aan gedoe over parkeren, gesomber over internet en gepraat over leegstand. En nu, door dat gesprek in Heerlen, schoot het me opeens weer te binnen: Venray Beste Binnenstad. Dat waren nog eens tijden.

Nu denkt u wellicht: wordt dit een klaagzang? Nee, klagen is gemakzuchtig. Dit is veel meer een peptalk. Want afgelopen dinsdag liep ik door het centrum. En ik zag iets dat mij choqueerde: het pand van voorheen Supertex is weer bezet. Hoe lang heeft dat wel niet leeg gestaan? Achttien ondernemers zitten er maar liefst. Dat zijn er dus alvast achttien die erin geloven. Dat schiet lekker op. En binnen zag ik minstens zes nieuwsgierige Venraynaren. Op een kale dinsdag om half twaalf.

Ik heb weer hoop. Laat dat sneeuwbaleffect maar komen. Laat ook het pand recht tegenover de ingang van 'voorheen Supertex' weer een bestemming vinden (dat moet wel het langst leegstaande pand van Nederland zijn). Stel je voor. Volstand in Venray. Venray Beste Binnenstad 2020. Ik begin erin te geloven.

Stan Verhaag