Verkeer en vervoer veranderen snel

VENRAY | De komst van de zelfrijdende auto en de toename van e-bikes en deelauto's hebben gevolgen voor de inrichting van straten en pleinen. Op automobielgebied gaat er in de komende vijf jaar meer veranderen dan in de afgelopen vijftig jaar.

Dat voorspelt Trendsportal, een platform van acht Noord-Limburgse gemeenten, waaronder Venray, dat werkt aan een nieuwe mobiliteitsvisie. Op 21 september vindt over dit thema in het gemeentehuis een informatieavond plaats. De nieuwe vervoersvormen bieden kansen voor de gemeente om de openbare ruimte anders en aantrekkelijker in te richten. De mobiliteit zal alleen maar toenemen. Trendsportal wil dat iedereen mobiel kan blijven, ongeacht fysieke of geestelijke beperking of financiƫle draagkracht. De wensbus, die al in Merselo, Vredepeel, Wanssum en Ysselsteyn rijdt, is een voorbeeld van eigen initiatief en een goede aanvulling op het openbaar vervoer. Door de toename van e-bikes en snellere fietsen zijn bredere en ruimere fietspaden nodig. Doordat steeds meer bewoners hun auto's delen, zijn er in de buurt minder parkeerplaatsen nodig. Die ruimte kan worden benut voor groen of speelplekken. Anderzijds wordt het drukker in het straatbeeld door de sterke toename van online-aankopen. De pakketjes worden vaak nog op dezelfde dag bezorgd. Koeriersbusjes razen door de wijk om op tijd te kunnen leveren. Ze kunnen overlast veroorzaken of dubbel geparkeerd staan.

Trendsportal vraagt zich af hoe het duurzamer en efficiƫnter kan. Bijvoorbeeld door pakketjes te bezorgen met elektrische busjes of een e-bakfiets. Of gebruik te maken van vliegende of rijdende drones. Trendsportal wil het aantal verkeersslachtoffers tot nul terugbrengen. Dat kan als er voertuigen komen die niet meer kunnen botsen. De wegen en openbare ruimte moeten anders worden ingericht zodat alle nieuwe voertuigen straks veilig op pad kunnen gaan.