Het trotse team van September: zilveren jubileum en duurzame bloemist.
Het trotse team van September: zilveren jubileum en duurzame bloemist. Foto: Rikus ten Brücke

September dubbel zilver

Venray | "25 jaar is September, en met een team van vakbekwame bloemisten hebben we het voorrecht dagelijks het mooiste bloemwerk te mogen maken voor de meest intieme momenten in het leven van onze klanten", zegt eigenaresse Deborah Absil. "Van huwelijk tot afscheid, bedankjes, geboorte, jubilea en ga zo maar door."

Tevens is September gespecialiseerd in het 'upliften' van een huis of werkplek, door het geven van advies over het plaatsen van potten en planten. "Daarmee maken we de woon- en werkomgeving van mensen prettiger, maar ook gezonder. Planten zorgen voor schone lucht en een betere luchtvochtigheid, ze breken fijnstof af en maken onze zuurstof, met als resultaat verbetering van prestatie van 20-40%, één plant per persoon is al genoeg."

Bloemen spreken onze twee belangrijkste zintuigen aan: het zicht en het reukvermogen. "Ruiken is ons belangrijkste zintuig, zien is wat we het eerste ervaren", vervolgt Deborah Absil. "Het combineren deze zintuigen roept sterke gevoelens op; vrolijkheid en een goed humeur. Bij September zijn we ons bewust van onze plek op deze wereld en hebben daarom besloten dat onze verantwoordelijkheid voor een betere wereld bij onszelf begint. We kunnen niet een betere wereld kopen, maar we kunnen de manier waarop we kopen in de wereld verbeteren. Sinds 2012 is de bedrijfsvoering verantwoord, en zijn we intern bewust bezig met onder meer het scheiden van afval, het gebruik van schoonmaakazijn in plaats van chloor, afbreekbaar verpakkingsmateriaal, ons energie beleid, enzovoorts. Het kopen van bloemen met Milieu-keur en Fairtrade geteelde bloemen was eigenlijk nog het lastigste, maar ook daarin hebben we onze weg gevonden. In een coöperatie van bloemisten (Bloomcoop) kopen wij momenteel onze bloemen, en we kiezen hierbij zoveel mogelijk voor bloemen en planten met duurzaamheids-kenmerk. De stempel op onze missie hebben we afgelopen maand ontvangen, en met trots hebben wij onze klanten daarvan op de hoogte gesteld."

'Tijdens ons 25e jubileumjaar – dit is de 25e septembermaand dat we September Venray zijn!- hebben wij het certificaat Duurzame Bloemist behaald

Bedankt voor uw vertrouwen als klant

Deborah Karin Sanne Manon en Sanne'

"En dat als tweede bloemenzaak in ons Limburgse", meldt Absil trots. "Afgelopen jaar heb ik tevens het ondernemersprogramma 'Hart ter zake' doorlopen, aangeboden door de gemeente Venray, waarbij Kim en Eliza van de Impactfabriek, versterkt door Tom Vaessen, een groep ondernemers hebben begeleid op de weg naar duurzaam ondernemerschap. In deze (zeer diverse) groep mensen zijn mooie dingen ontstaan. Met 'BusinessModelCanvas' als leidraad hebben we onszelf en ons bedrijf tegen het licht gehouden en gekeken waar we met onszelf en ons bedrijf naartoe wilden. De diversiteit van de groep heeft goede inzichten gegeven en een nieuwe frisse blik. Dat heeft ons zeer geholpen om te komen tot waar we nu staan. Wat ik zo belangrijk vind, is dat we met z'n allen waarderen wat we hebben, namelijk onze gezondheid, onze natuur, maar ook onze waardes. Het mooie om ons heen verbleekt door onze consumptiemaatschappij die niet blij maakt. Wij hopen met onze winkel een stukje verschil te maken en te zorgen dat mensen met een goed gevoel naar binnen en ook weer naar buiten stappen…. Met eventueel een stukje 'September' om mee naar huis nemen. Doordat we vanaf nu kunnen zeggen dat we dat als duurzaam bloemist doen, maakt ons trots!"

Het certificatiesysteem voor de Barometer wordt beheerd door Stichting Milieukeur (SMK). Het kwam tot stand in samenwerking met milieuorganisaties, koepelorganisaties, NGO's, branchespecifieke onderzoeksbureaus, bloemisten, telers, veiling en groothandel.