Shape van start in Venray

Venray | Laco Sportcentrum Venray start in november, in samenwerking met diverse lokale en regionale partners, met het leefstijlprogramma Shape. Doel van het programma is om jongeren van 12 tot 16 jaar met (beginnend) overgewicht uit de gemeente Venray te stimuleren tot en te begeleiden naar een duurzame sportieve en gezonde leefstijl.

Voor de opstart en uitvoering van het programma in de komende twee jaar hebben Laco Sportcentrum Venray en zijn partners een subsidie toegekend gekregen vanuit de landelijke regeling Sportimpuls Kinderen sportief op gewicht. Overgewicht is een groeiend gezondheidsprobleem.

In Venray heeft een op de negen jongeren van 13 tot 16 jaar overgewicht. Dit blijkt uit de GGD Gezondheidsmonitor Jeugd 2015-2016. Maar liefst 84% van de jongeren in de betreffende leeftijdscategorie voldoet niet aan de Nederlandse Norm Gezond Bewegen. Ook aan de voedingsnormen wordt door het overgrote deel van de jongeren van 13 tot 16 jaar niet voldaan: 58% eet niet elke dag groente en maar liefst 85% van de jongeren in de betreffende leeftijdscategorie eet minder dan twee stuks fruit per dag.
Venray is sinds 2016 JOGG-gemeente. Binnen JOGG Venray werken diverse professionals vanuit een integrale aanpak samen om overgewicht onder de jeugd aan te pakken. In deze aanpak, die zich richt op zowel preventie als zorg, wordt de hele leefomgeving van het kind betrokken. Shape past uitstekend binnen deze aanpak.

Het programma is gebaseerd op de integrale RealFit-methodiek, die binnen meerdere wetenschappelijke studies zijn effectiviteit heeft bewezen op het gebied van gewichtsafname en het vergroten van de sportparticipatie onder jongeren met overgewicht in de leeftijd van 12-18 jaar. Binnen Shape Venray werken diverse disciplines met elkaar samen om jongeren van 12 tot 16 jaar met (beginnend) overgewicht te stimuleren en te begeleiden naar een duurzame sportieve en gezonde leefstijl. Het programma duurt 15 weken en bestaat uit beweeglessen (2 keer per week) en voedings- en leefstijllessen (1 keer per week). Het belangrijkste doel van Shape is dat de jongere zich weer lekker voelt. Ouders worden nauw betrokken bij het programma. Zij spelen immers een belangrijke rol in het stimuleren en ondersteunen van een sportieve en gezonde leefstijl van hun kind.

Shape is ontwikkeld door de gemeente Venlo, waar het leefstijlprogramma inmiddels al vijf jaar met succes wordt uitgevoerd. Na Venlo, maar ook Roermond, start Shape dit najaar dus ook in Venray. De Sportimpuls is bedoeld als opstartsubsidie. Met deze impuls kunnen drie trajecten worden uitgevoerd. Om te voorkomen dat na twee jaar het aanbod weer verdwijnt, werken de samenwerkende partijen vanaf het begin toe naar structurele borging van het leefstijlprogramma. Binnen Shape Venray is sprake van een unieke samenwerking tussen Laco Sportcentrum Venray, GGD Limburg-Noord, VieCuri Venray, Puur Counselling & Diëtetiek, Bootcamp Power, Sportinstituut Verhagen, andere lokale sportaanbieders, VVV-Venlo en haar maatschappelijke stichting VIA VVV en Venray Beweegt/Gemeente Venray.

Voor geïnteresseerde jongeren en hun ouders wordt er op donderdag 12 oktober van 19.00-20.30 uur een informatiebijeenkomst georganiseerd bij Laco Sportcentrum Venray. Wilt u zich aanmelden voor de bijeenkomst of heeft u al vragen over het programma? Neem dan contact op met Ankie Billekens, projectleider VIA VVV en Shape Venray, telefonisch: 06-12913061 of per e-mail: abillekens@vvv.venlo.nl.


Damesschutters naar finale

Venray | Schutterij 't Zandakker Gilde Sint Jan Venray nam met succes deel aan het Limburg damesschuttersfeest, een variant op het Oud Limburgs Schuttersfeest (OLS).

De Venrayse schutterij deed sinds jaren weer een keer mee en mocht de optocht openen. Het jeugdmuziekkorps imponeerde met een fraaie eerste prijs. De marketenster Stephanie Henssen werd tweede en de solisten Teun Bom en Ilse Krijnen legden beslag op een eerste prijs. De Venrayse schutterij nam met twee tientallen deel aan de schietwedstrijden. Het drietal bestaande uit Ciska Bom, Woutera Lamers en Bianca Krijnen kwalificeerde zich voor de finale, op zaterdag 23 september in Haelen. In totaal 75 tientallen strijden om de zege en de organisatie van het evenement in 2018. Bij de jeugdleden tot en met 15 jaar werd Ilse Krijnen ook nog tweede.


Politie: burgers praten mee

VENRAY | Wijk- en dorpsbewoners mogen op donderdag 28 september meepraten met de politie. Iedere wijkagent nodigt drie inwoners uit zijn wijk of dorp uit om die dag naar de schouwburg in Venray te komen.

"We gaan informatie ophalen over wat er leeft en speelt in de omgeving. We willen ook weten wat mensen verwachten van de politie en waar behoefte aan is", meldde teamchef Jan de Rooij in de commissie Werken en Besturen. In oktober komen alle agenten een dag bij elkaar om de resultaten van 28 september te bespreken. "Het gaat erom hoe wij ons werk gaan doen. We willen meer zichtbaar aanwezig zijn met agenten die binding hebben met het gebied."

De eenheid Venray-Gennep wordt mogelijk opgesplitst in drie wijkteams: Gennep, Bergen/Well en Venray.