Polenhotel: 13 tegen 13

LEUNEN | De hevig verdeelde gemeenteraad heeft dinsdagavond geen groen licht gegeven voor het Polenhotel in Leunen. De stemmen staakten: 13 voor en 13 tegen. CDA, D66 en PvdA willen dat het plan doorgaat, de andere vijf partijen (inVENtief, PP2, Samenwerking, SP en VVD) zijn tegen.

Door Henk Willemssen

In de volgende raadsvergadering op 31 oktober wordt het voorstel opnieuw in stemming gebracht. Is de uitslag (13 tegen 13) ongewijzigd dan is het Polenhotel van de baan. Zo kreeg het omstreden initiatief van Hoex-Maessen een verrassende wending. Was de gemeenteraad dinsdag compleet geweest, Bernie van Lierop (Samenwerking) ontbrak vanwege ziekte, dan was het Polenhotel al definitief afgeschoten. De aanhoudende lobby uit Leunen van dorpsraad, omwonenden en de stichting Passend Plan Melkfabriek heeft succes gehad. Als is het een dubbeltje op zijn kant. Tot het allerlaatste moment – inspreken bij de raadsvergadering – hebben de Leunenaren vol overgave en met steekhoudende argumenten ingepraat op de volksvertegenwoordigers. Als in de komende zes weken geen gekke dingen meer gebeuren dan kan de Leunse lobby op 31 oktober opgelucht ademhalen en is een helse klus geklaard.

Drie jaar geleden speelde in Oostrum een vergelijkbare kwestie. In klooster Paschalis wilde Work and Stay uit Maasbree 300 arbeidsmigranten huisvesten. De bezwaren, geen draagvlak en te grootschalige huisvesting, waren hetzelfde. Alleen toen was de politiek in ruime meerderheid voor. Met uitzondering van PP2 en SP.

Er ontspon zich dinsdag in de raad een debat op het scherp van de snede. Vooral D66 kwam flink in de verdrukking. Toon Loonen (CDA) wees erop dat al vijftien jaar wordt gepraat over huisvesting. "Maar er is nog niets van de grond gekomen." Het CDA verweet de tegenstanders dat ze zich verschuilen achter het beleidskader huisvesting arbeidsmigranten. "Als dit niet doorgaat, is de oplossing verder weg dan ooit", waarschuwde Loonen. Theo Mulders (Samenwerking) haalde aan dat Hoex-Maessen onvoldoende tegemoet komt aan de wens van de raad om het aantal van 288 flink te verlagen. "Om zo ook het vertrouwen van de omgeving te winnen. Ik voorzie een lange weg met juridische procedures." Hoex-Maessen kreeg ook het verwijt geen enkel gehoor te geven aan de bezwaren uit Leunen. Jan Hendriks (SP) sprak van het 'moeilijkste dossier uit deze raadsperiode'.