Bomen rooien op begraafplaats

OIRLO | Komende zaterdag worden bomen gerooid op de begraafplaats in Oirlo.

Twee maanden geleden viel een deel van de kerkhofmuur langs de Hoofdstraat om. Door de wortelopdruk begaf de muur het over een lengte van twintig meter. Daarom heeft het kerkbestuur besloten de bomen te gaan rooien. Ook de notenboom bij de pastorie wordt verwijderd.

De Hoofdstraat wordt op zaterdag 23 september afgesloten voor het verkeer. Vanwege de plaatsing van een kraan kunnen er geen auto's langs de kerkmuur geparkeerd worden.


Meer subsidie voor jongerencentrum

Venray | Jongerencentrum The B krijgt vanaf 2018 drie jaar lang 60.000 euro subsidie van de gemeente Venray. Tot 2020 ontvangt The B dus 180.000 euro. De gemeenteraad beslist op 6 november over het voorstel van het college.

Het college van B en W vindt dat het jongerencentrum moet doorgroeien tot een goedlopend en goed georganiseerde ontmoetingsplek waar jongeren zich welkom voelen en hun talenten kunnen ontwikkelen. Om dat doel te bereiken kunnen niet alle lasten van het jongerencentrum rusten op de schouders van de vrijwilligers. "Professionele ondersteuning is gewenst", zegt wethouder Martijn van der Putten (D66). The B kan met de subsidie een manager en twee programmaregisseurs in dienst nemen. Welzijnsorganisatie Synthese gaat op doordeweekse dagen met jongeren aan de slag in het jongerencentrum. In de weekeinden moet The B zich ontwikkelen tot een poppodium. Het centrum heeft inspiratie opgedaan bij onder meer Grenswerk in Venlo. Beide centra willen elkaar versterken. Zo wil Grenswerk meedenken met het programma van The B.

Van der Putten vindt dat The B de subsidie nodig heeft. "Het jongerencentrum heeft zich goed ontwikkeld de laatste tijd. Er zijn verschillende uitverkochte feesten geweest en hier willen ze graag op door bouwen. Jongeren zijn door Cultura betrokken bij de toekomstplannen van The B." Het jongerencentrum werd in mei 2014 opgericht. Sinds die tijd heeft The B veel ups en downs gekend. Zo kampte het centrum volgens de wethouder met een imagoprobleem. Die problemen zijn nu verleden tijd. "Het jongerencentrum is voor iedereen toegankelijk. Er liggen veel kansen om The B zodanig te versterken dat het en stabiele en flexibele organisatie wordt."


Wielergala

Venray | Het Limburgse wielergala wordt op maandagavond 20 november in de schouwburg in Venray gehouden. Organisator Club 24 benaderde enkele wethouders tijdens de finish van de BinckBank Tour in Venray.

Mike Teunissen uit Ysselsteyn behoort tot de genomineerden voor de prijs van beste Limburgse renner van 2017. De concurrentie voor die titel is echter groot. Ook Tom Dumoulin, Roy Curvers en Bob Schoonbroodt behoren tot de kanshebbers. "We zien dit als een mooie kans om ons wederom te profileren als wielergemeente", Jan Loonen. Tijdens het gala wordt ook de prijs voor Limburgse renner van de toekomst uitgereikt. De genomineerden in deze categorie zijn Pim Erren, Yannick Janssen, Ritchie Motké en Bram Nolten.

Er waren de afgelopen tijd veel wielrenevenementen in de gemeente.


Laatste begroting college is rond

Venray | De begroting van 2018 is sluitend. Het is de laatste begroting van het huidige college van CDA, D66 en Samenwerking. In de meerjarenbegroting laat 2019 nog een klein tekort zien van 170.000 euro. De daaropvolgende twee jaren tonen een overschot van 783.000 euro in 2020 en 1,5 miljoen euro in 2021.

De lastendruk voor de burgers stijgt komend jaar minimaal, met 0,75 procent. Dat komt vooral door de dalende afvalstoffenheffing en rioolheffing. De ozb neemt daarentegen toe met de maximaal toegestane verhoging van 3,1 procent. Gezien de financiële toestand van de gemeente pleit de oppositie al langer voor een lagere ozb. Ook het CDA, de grootste partij, neigt naar een kleinere verhoging in 2018 met alleen het inflatiecijfer. Als de gemeenteraad tijdens de begrotingsbehandeling op dinsdag 7 november hiermee instemt, dan zou de begroting niet meer geheel sluitend zijn. Ike Busser, wethouder van financiën, wil er niet op vooruitlopen. "Dat zullen we dan in de raadsvergadering wel zien. Wij hebben ons in de begroting vastgehouden aan de afspraken uit het coalitieakkoord."

Busser wijst erop dat er nog veel onzekerheden zijn. "Daarom zijn we ook terughoudend met nieuwe investeringen." Op het terrein van het sociaal domein blijven de financiën onzeker terwijl er heel grote bedragen in omgaan. Dat komt ook doordat er in Den Haag nog steeds geen nieuw kabinet is gevormd. Toch is de verwachting dat de nieuwe bijdragen uit het gemeentefonds gunstig gaan uitpakken voor Venray. Pas bij de voorjaarsnota in 2018 zullen de gevolgen duidelijk zijn van het nieuwe regeerakkoord.

Komend jaar staan enkele grote projecten op de rol. Na jaren van plannenmakerij gaat eindelijk de

de gebiedsontwikkeling Ooijen-Wanssum van start. Het St. Annapark krijgt begin 2018 een nieuwe eigenaar en dat zal ook zichtbaar worden. De gemeente steekt extra geld in jongerencentrum The B, een groenere aanpak van de Gouden Leeuw, het onderhoud van de Grote Kerk, verkeersmaatregelen, betere fietsroutes en de aanpak van de stationsomgeving.

Er moet nog een locatie gezocht worden om een nieuw bedrijventerrein van 30 hectare te ontwikkelen. Om de winkelleegstand aan te pakken is er een centrumvisie opgesteld die tot uitvoering gaat komen. "De gemeente is in elk geval financieel gezond", zegt Busser. Hij wijst erop dat het weerstandsvermogen (reserves) de komende jaren verbetert. Door enkele grote uitgaven waren de reserves flink afgenomen.