Dementie in de wijk

Venray | Hoe wij als samenleving omgaan met dementie is een belangrijk vraagstuk. Het helpt als we mensen met dementie herkennen en vervolgens ook iets voor hen en hun mantelzorgers kunnen betekenen. Maar hoe herken je dementie? En wat kun je als wijkbewoner doen als het je buurman/vrouw treft? Deze en andere vragen worden beantwoord tijdens de themabijeenkomst Dementie in de wijk op zaterdag 23 september in het Schöpke.

In Venray wonen ongeveer 650 mensen met dementie. Naar verwachting is dit aantal binnen drie jaar naar 800 mensen gestegen. Bij iedere persoon met dementie zijn gemiddeld drie mantelzorgers betrokken. Mensen leven gemiddeld acht jaar met dementie, waarvan de eerste zes jaar thuis. Dementie heeft dus een behoorlijke impact op de samenleving.

Het wijkplatform Veltum, Venray Dementievriendelijk, Wonen Limburg, wijkteam Veltum en gemeente Venray hebben de handen ineen geslagen om met het thema dementie in de wijk Veltum aan de slag te gaan. We zetten er ons voor in dat iedere inwoner zo lang mogelijk kan blijven meedoen in de samenleving. Dit is voor mensen met dementie en hun mantelzorgers moeilijker. Door schaamte, reactie van de omgeving en de zwaarte van de zorg die mensen met dementie vaak vragen.

Ze beginnen klein, in Veltum. Het begint bij bewustwording, herkenning en erkenning. Hierdoor ontstaat er begrip en weten we hoe we ermee om kunnen te gaan. Daarnaast is het belangrijk om de behoeften van mensen met dementie en hun mantelzorgers te kennen. Wat hebben zíj nodig om onderdeel van Veltum uit te blijven maken? Mensen die wonen of werken in Veltum, maar ook andere inwoners, zijn van harte welkom bij deze bijeenkomst. De bijeenkomst vindt plaats in het Schöpke op zaterdag 23 september van 15.00 uur tot 17.00 uur (inloop vanaf 14.30 uur). De bijeenkomst wordt geopend door een persoon met dementie en haar partner. Vervolgens volgt een informatief programma over wat dementie is en hoe het te herkennen is.

Na 17.00 uur hebben bezoekers onder genot van een drankje en live muziek nog de gelegenheid om na te praten. Hulp bij Dementie en professionals van het wijkteam zijn aanwezig om eventuele vragen te beantwoorden. Vragen over de pilot of de bijeenkomst? Stuur dan een mail naar: info@venraydementievriendelijk.nl.

NK bij Ons Genoegen in Ysselsteyn

Ysselsteyn | Op zaterdag 23 en zondag 24 september houdt handboogvereniging Ons Genoegen uit Ysselsteyn het Nederlands kampioenschap 3D in natuurgebied de Paardenkop in Ysselsteyn.

In deze populaire discipline wordt door meer dan 300 schutters, verdeeld over twee parcoursen op nepdieren van foam geschoten, waarbij de afstand zelf ingeschat moet worden. De grootte van de beesten verschilt van kleine egels tot grote herten. Bij het 3D-schieten wordt er zowel met traditionele bogen als met de meest moderne bogen geschoten.

Ons Genoegen is niet onbekend met het organiseren van Nederlandse kampioenschappen. In het verleden zijn er al diverse malen Nederlandse kampioenschappen veldschieten en indoor gehouden in Ysselsteyn. Het parcours is zowel zaterdag en zondag vrij voor publiek om te komen kijken.