Afbeelding
Foto:

Ieërepries voor Henk Deters

Venray | De Âldvenrodsen Ieërepries is in 1976 door Veldeke Venroj ingesteld om door de toekenning ervan personen of instellingen te eren die zich onbaatzuchtig hebben ingezet om de geschiedenis van Venray of het behoud van de Venrayse volkscultuur, waaronder ons dialect, in stand te houden.

Dit is geen jaarlijks terugkerende prijs maar een prijs die eerst dan wordt uitgereikt wanneer Veldeke Venroj een kandidaat vindt die beantwoordt aan de doelstelling van de prijs. De laatste prijs Ieërepries werd uitgereikt in 2011. Veldeke Venroj zal de Âldvenrodsen Ieërepries in 2017 toekennen aan Henk Deters (foto) uit Ysselsteyn vanwege zijn grote verdiensten voor de Venrayse taal. De prijs wordt op zondag 22 oktober uitgereikt in de schouwburg te Venray, waar om 16.00 uur het officiële gedeelte begint in de kleine theaterzaal. Daarna wordt van 18.00 - 19.00 uur in de kleine foyer een receptie gehouden voor iedereen die Henk Deters een warm hart toedraagt.

Henk Deters ging als telg van een muzikale familie al op jonge leeftijd bij de fanfare. Hier liggen dan ook zijn muzikale roots. Zijn acteertalent werd ontdekt op de schoolverlatingsavond van de lagere school met een bandparodie van André van Duin. In de jaren '80 werd Henk lid van toneelvereniging Crescendo. Hier leerde hij Henk Stevens kennen en een mooie toneelvriendschap was geboren. Naast de vele stukken die voor Crescendo gespeeld werden hebben Henk en Henk het podium samen op vele manieren gedeeld. Zo heeft Ysselsteyn tijdens de bonte avonden vaak genoten van de typetjes Gerrit en Ties. In dezelfde tijd werd het cabaretgroepje Gruunvoer geboren. Samen met broer Ger en neef Pieter Deters waren ze graag geziene artiesten op de bonte avonden in de regio. Ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van Ysselsteyn vond Henk een grote uitdaging in het mede tot stand brengen van de revue Van wat er hier gebeurde. Hij schreef nagenoeg alle liedjes voor deze voorstelling, waaronder De Piël is moj en Wej staeke turf…. De samenwerking met de muzikanten tijdens dit project heeft toen geleid tot de soul-band Going La Paz waarbij Henk, elf jaar lang, als leadzanger optrad.

In 1997 speelde Henk als acteur mee in de eerste theater-tour van Rowwen Hèze genaamd: Rowwen Hèze giet vremd. Tijdens deze productie werd vooral zijn interesse gewekt in het regisseren. Echter het zelf spelen en creëren bleef vooralsnog aantrekkelijker. In 2001 vormde Henk samen met Henk Stevens de rode draad in een van de eerste voorstellingen onder de paraplu van de commissie Klatergold. Twee jaar later voor de editie Ovverlaeve schreef Henk onder meer het titellied en het lied Ien mien gedachte.

Hierna ging Henk zich meer richten op regiewerk. Hij volgde een oriëntatiecursus regie en leverde in 2005 als regisseur in Ysselsteyn zijn eerste komedie af getiteld: Pension Bidon. In 2010 ging een droom van Henk in vervulling met de voorstelling: Riestepap mit Proeme. Een voorstelling waarin hij verteld over zijn jeugdjaren. Alle teksten en liedjes uit deze voorstelling zijn van de hand van Henk afkomstig. Drie keer een uitverkochte schouwburg was het resultaat..Dit succes gaf Henk zo'n boost dat hij in 2011 besloot om voor een deel op zzp-basis aan de slag te gaan onder de naam HenkAmuseert. Sinds die tijd is Henk op vele fronten actief. Hij schrijft in opdracht liedjes en luistert menig feestje, particulier of bedrijfsmatig op.

Zo verzorgt hij voor Stichting Erato al jaren muzikale contacten in zorghuizen. Met Het Muzikaal Verteltheater maakte hij samen met Frans van de Pas verschillende voorstellingen waaronder Het geheim van de Willibrordusput, Paniek in het paleis en 100 jaar Pioniers. In opdracht van het orkest Flavour schreef en regisseerde Henk in 2014 de musical Achter un Roojse deur. En in 2015 regisseerde hij de succesvolle musical Zonnestraole van Geluk, die in november van dit jaar wegens succes in de schouwbug van Venray in reprise gaat.

In 2013 is Henk ook begonnen met het organiseren van concerten in zijn eigen tuin. Onder de naam Naozommere brengt hij met zijn band een avondvullend programma met allemaal eigen werk. Liedjes, gedichten en teksten zoals nagenoeg altijd in Venrays dialect. De laatste editie Naozommere is geweest in 2016 en de plannen voor de volgende editie zijn volop in de maak. Zoveel verdiensten voor het cultuurgoed in zoveel jaren belooft veel voor de roekomst en waarborgt de instandhouding van met name het venrods dialect op een manier die zeer toegankelijk blijkt voor iedereen. In de loop der jaren is deze prijs reeds eerder toegekend aan de Hr. Boon, Giel Kusters, Huub Schols, Thij Min, Piet Clephas, Johan Jeuken, Jan van der Putten en Harrie Coopmans,Koos Swinkels, Jaap Goumans, Willy Schols, Frits Linssen, Sjef van Boven, Toon Claessens, Jeanne Custers - Cremers, moeder Keijzers - Derckx, Jaan van de Ven - Willems, Vaste;aovesvereniging De Pielhaas, Bernhard Kruysen, Sjef Verlinden, Twan van Els, Eduard Messemaeckers, postuum aan Engelbert Oudenhoven en Fien Truyen - Hendricx, Commissie Klatergold Milton Cavis, Willy Voesten, Lilian Vollenberg, Hans Spee en Edgar van Kessel. Zaterdag 23 september, om 20.00 uur, is er een optreden van Henk Deters in De Baank te Leunen, waar hij een avondvullend programma verzorgt met voornamelijk dialectliedjes met zijn eigen Naozommer-begeleidingsband. Kaarten hiervoor zijn te bestellen via www.henkamuseert.nl.